Umirovljenici zajedno upozoravaju: ‘Na djelu je sustavno ekonomsko nasilje nad umirovljenicima’

Milan Dalmacija
15. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Iz Platforme Umirovljenici zajedno povodom Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba upozoravaju da je na djelu sustavno ekonomsko nasilje nad dvije trećine umirovljeničke populacije. Kažu kako se to ogleda u padu realne vrijednosti mirovina, zlouporabi ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, ovrhama i drugim pojavama.

Umirovljenici su često prisiljeni krpati kućni budžet skupljanjem povratne ambalaže. | Foto: Facebook/Pokret protiv siromaštva starijih osoba

Današnji je dan posvećen svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba. Tom prigodom Platforma Umirovljenici zajedno upozorila je Vladu da je na red došao i “obračun sa siromaštvom, neprihvatljivim vidom sustavnog ekonomskog nasilja nad umirovljenicima“. Podsjetimo, ekonomsko nasilje je jedan od pet oblika nasilja prepoznatih u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. O zlostavljanju starijih osoba smo razgovarali s pučkom pravobraniteljicom.

– Ovime upozoravamo sve građane, institucije i ustanove, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da se provodi ekonomsko nasilje sustava nad dvoje od troje umirovljenika, dakle nad preko 866.000 svih onih koji žive ispod linije siromaštva.

baka
Danas je Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba: O tome smo razgovarali s pučkom pravobraniteljicom

Politička platforma – Umirovljenici zajedno javno postavlja pitanje: Što je to, ako ne nasilje nad starijima, ako tek mali broj umirovljenika može svojom mirovinom plaćati smještaj u domu za starije osobe? Što je to, ako ne nasilje nad starijim osobama, ako im mirovina ne omogućava putovati? Što je to, ako ne nasilje nad starijima, koji moraju masovno kopati po kontejnerima tražeći plastične boce ili neki drugi korisni materijal koji mogu prodati i tako barem minimalno popraviti svoju materijalnu situaciju, pitaju se u Platformi.

Smatraju da je ekonomsko nasilje nad starijim osobama i realan pad vrijednosti mirovine, koji se događa unatoč obećanjima vlasti da će standard umirovljenika rasti. Upozorili su i da su dopuštanje zloupotrebe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, “trgovanje dugovima”, ali i nezakonite ovrhe također ekonomsko nasilje.

– Borimo se zajedno za umirovljeničkim udrugama (MUH, SUH, SUZA…) protiv lošeg materijalnog statusa umirovljenika kao ishodišta za ekonomsko i svako drugo nasilje, koje se starijim osobama događa, poput socijalne i društvene isključivosti, pa i fizičkog nasilja u raznim “domovima za starije”, koji djeluju gotovo potpuno izvan svakog sustava i kontrole. Platforma Umirovljenici zajedno je već najavila da će u borbi protiv siromaštva starijih osoba, odnosno umirovljenika, zajedno sa umirovljeničkim udrugama koristiti sva raspoloživa politička, ali i sva druga zakonom dopuštena sredstva, poručili su.

Hoćete li izaći na najavljene prosvjede umirovljenika?

Copy link
Powered by Social Snap