Alimentacija za bake i djedove: Moralna i zakonska obveza koju mnogi teško mogu ispuniti

Milan Dalmacija
21. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Obiteljskim je zakonom još 2014. godine propisana alimentacija bakama i djedovima u slučaju da se njihova djeca ne mogu brinuti o unucima. Prema podacima MROSP-a, od 2016. do 2021. alimentacija je određena za 95 baka i djedova, no broj ovrha na mirovinama zbog uzdržavanja unučadi je u posljednje dvije godine, prema podacima HZMO-a, znatno veći.

Baka i unuci rade u vrtu

Čuvanje unuka | Foto: Unsplash

Alimentacija – grozna riječ koju mnogi nastoje izbjeći i u pukim razgovorima. Riječ je o novčanoj naknadi za uzdržavanje djece dodijeljenoj po sudskoj odluci nakon razvoda braka. No, u Hrvatskoj alimentaciju ne plaćaju samo majke i očevi, nego i bake i djedovi.

Kako je to moguće? Člankom 288., stavkom 2. Obiteljskog zakona iz 2014. godine propisano je da “ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju”. Kako je riječ o sudskoj odluci, a interes djeteta je prema zakonu na prvom mjestu, alimentacije često dovode bake i djedove u nezgodan položaj, prije svega financijski, a potom i obiteljski.

Zbog alimentacija pokrenute i ovrhe

U svibnju 2018. pisali smo o nevoljama Slavice i Josipa Kišura iz Sesveta. Njima je tada stigla ovrha od 100.000 kuna (13.272,28 eura) zbog neplaćene alimentacije za troje unuka koje je dobio njihov pokojni sin. Novac su morali isplatiti njegovoj udovici, a da djecu, koja su u tom trenutku imala pravo i na obiteljsku mirovinu, nisu ni vidjeli.

Mladen Grdović tužio vlastitu kćer: Tvrdi da mu je alimentacija viša od mirovine

Slično su krajem 2020. prošli i umirovljenici Luka i Marija R., kojima je Fina ovršila tri četvrtine obje mirovine. Njihov sin nije mogao plaćati alimentaciju za svoje četvero djece, jer nikako nije uspijevao naći posao. Stoga se po 600 kuna (79,63 eura) alimentacije prelilo i na baku i na djeda. No, ni oni to nisu mogli plaćati pa im je u jednom trenutku od ukupno 4.000 kuna (530,89 eura) mirovine počela stizati samo jedna tisuća (132,72 eura).

Za uzdržavanje sina, 67-godišnji umirovljenik Zvonko ostao je dužan 410.000 kuna (54.416,35 eura). Alimentaciju nije plaćao pa ga je zagrebački Općinski sud temeljem presude iz davne 1994. godine nepravomoćno osudio u svibnju 2021. na uvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci, o čemu smo također pisali.

Puno snažnije je u javnosti odjeknuo recentniji slučaj s početka studenog prošle godine, kad je popularni pjevač Mladen Grdović odlučio tužiti vlastitu kćer tvrdeći da mu je alimentacija viša od mirovine. Nakon njegove tužbe, alimentacija mu je smanjena s 3.750 na 1.000 kuna, odnosno s 497,71 na 132,72 eura.

Obiteljska solidarnost

Takvih priča ima daleko više, a da ne govorimo o onima koji još i sad proživljavaju duge i mukotrpne sudske postupke. Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Od 2016. do 2021. godine, uzdržavanje unuka bakama i djedovima je dodijeljeno u 94 slučaja, dok je u jednom slučaju umirovljenicima na skrb dodijeljeno pastorče.

umirovljenica
Saznali smo nad koliko mirovina se vrši ovrha, evo o kojem se broju radi

Novijih, ali i starijih podataka o alimentacijama za bake i djedove nema. Premda ovo ne zvuči kao velika brojka, ne treba zaobići mogućnost da se zbog raznih obiteljskih i financijskih okolnosti sudska odluka o alimentaciji može zadesiti svakoga.

– Supsidijarna obveza bake i djeda u uzdržavanju djeteta/unuka temelji se na načelu obiteljske solidarnosti iz čega proizlazi moralna obveza srodnika na međusobno pomaganje. Ona se određuje tek ako roditelj po kojem su srodni ne uzdržava dijete. Osnovni cilj takve obveze je zaštita prava djeteta na osiguranje osnovnih životnih potreba kao jednog od osnovnih prava djeteta, koje se ostvaruje uzdržavanjem od njegovih najbližih srodnika, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dvije važne odluke

Dodaju i kako ministar Marin Piletić svake godine najkasnije do 1. travnja mora donijeti dvije odluke. Jedna odluka tiče se tablice s prosječnim potrebama malodobnog djeteta, koju možete vidjeti niže, dok se druga odnosi na minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta.

Tablica o prosječnim potrebama malodobnog djeteta za 2023. godinu. | Foto: Narodne novine

U potonjoj odluci za ovu godinu propisano je da za uzdržavanje djeteta do šest godina treba mjesečno davati 17 posto prosječne plaće, odnosno 172,67 eura. Za dijete od sedam do 12 godina potrebno je svakog mjeseca izdvojiti 20 posto prosječne plaće, što je 203,15 eura, dok je za dijete od 13 do 18 godina starosti potrebno izdvojiti 22 posto prosječne mjesečne plaće ili 223,46 eura. Jasno, konačan iznos alimentacije utvrđuje se po dohocima roditelja, odnosno bake i djeda iz tablice s prosječnim potrebama malodobnog djeteta.

Moralna obveza i zakonska odredba

Unatoč moralnoj obvezi i zakonskoj odredbi, mnogi umirovljenici i bez alimentacije teško zadovoljavaju svoje osnovne životne potrebe. S obzirom na to da Obiteljski zakon ne priznaje nikakve druge odnose između baka i djedova te njihovih unuka, alimentacija je mnogima trn u oku.

Sindikat i Matica umirovljenika traže da siromašne bake i djedovi prestanu uzdržavati unuke

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske već dugi niz godina traže od resornog ministarstva da ukine odredbu o alimentaciji za bake i djedove, smatrajući da država neodgovorno prebacuje odgovornost s roditelja na njih. Svoj su zahtjev ponovili i u nedavnom pismu premijeru Andreju Plenkoviću o čemu smo također izvijestili.

Iz Ministarstva su kratko poručili da “ne razmatraju uklanjanje navedene odredbe iz Obiteljskog zakona jer je u Zakonu navedeno pitanje u skladu s načelom solidarnosti, uzajamnog poštovanja i pomaganja svih članova obitelji.”

– Valja napomenuti kako je dužnost uzdržavanja između baka odnosno djeda i unuka obostrana jer je punoljetno unuče dužno uzdržavati baku i djeda, ako oni nisu sposobni za rad, nemaju dovoljno sredstava osnovne životne potrebe ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine i ako su oni uzdržavali ili su se brinuli o njemu dulje vrijeme. Također je važno napomenuti, da osoba koja prima uzdržavanje i osoba koja daje uzdržavanje može tražiti sud da povisi ili snizi iznos uzdržavanja, odluči o prestanku uzdržavanja ili promijeni način uzdržavanja ako su se okolnosti promijenile, zaključili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nepotpuni podaci

Kako bismo otkrili koliko je bilo slučajeva da bake i djedovi traže promjenu iznosa alimentacije, upitali smo Ministarstvo pravosuđa da nam dostavi podatke. Uz to, zatražili smo ih i podatke o alimentacijama za bake i djedove u prošloj i ovoj godini, s obzirom na to da ih MROSP još uvijek nema. Do zaključenja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

No, zato smo dobili odgovore iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji nam je svesrdno ustupio podatke o broju ovrha na mirovinama zbog alimentacije u prošloj i ovoj godini. Brojke su značajno više od brojki koje je MROSP zabilježio u prethodnom razdoblju. Ipak, treba napomenuti kako je moguće imati i više ovrha na jednu mirovinu, o čemu smo pisali ovdje, pa stvarni broj baka i djedova koji plaćaju alimentaciju za svoju unučad ili su zbog toga ovršeni, nije moguće utvrditi.

Ovrhe na mirovinama zbog alimentacije u 2022. i 2023. godini. | Foto: HZMO

Copy link
Powered by Social Snap