Rečeno – učinjeno: Vlada ukinula zabilježbe na nekretnine primatelja socijalne pomoći

Milan Dalmacija
7. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Vlada je prihvatila ranije najavljene izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi kojima se ukida zabilježba na nekretninu korisnika socijalnih naknada te se mijenjaju odredbe povrata novca uplaćenog za socijalne naknade, pogotovo za zajamčenu minimalnu naknadu, uslugu smještaja, organiziranog stanovanja, pravo na stalnu pomoć i pomoć za uzdržavanje. Zakon bi nakon izglasavanja u Saboru na snagu trebao stupiti 1. srpnja.

marin piletic

Foto: Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić | Youtube screenshot

Vlada je na svojoj 224. sjednici u srijedu po hitnom postupku prihvatila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Iako je isti zakon promijenjen prije godinu dana, primijećene su brojne stavke koje je trebalo popraviti.

Nakon što je Pučka pravobraniteljica početkom godine obznanila da je više od 530 osoba odustalo od prava na zajamčenu minimalnu naknadu (socijalnu pomoć), zbog toga jer je država stavljala zabilježbu na njihove nekretnine, ali i zato što bi nakon njihove smrti nasljednici morali vratiti uplaćeni iznos socijalne pomoći.

Nema zabilježbi i povrata naknada

Više od 530 osoba odustalo od socijalne pomoći: Država im se želi uknjižiti na nekretnine

Kako smo već ranije pisali, članak 293. koji je propisivao uvjete upisivanja Republike Hrvatske na nekretnine primatelja socijalne pomoći uklonjen je iz nove verzije Zakona, dok će se drugi članci koji propisuju povrat duga državi i zabilježbu na nekretninama izmijeniti u skladu s time.

Od 1. srpnja nasljednici više neće morati vraćati isplaćene naknade preminulih članova obitelji koji su ih primali, niti će se država bilježiti na njihove nekretnine. Prihvaćen je i komentar iz javnog savjetovanja kojim se ukazuje na potencijalnu diskriminaciju po tom pitanju, jer prvotnom verzijom izmjena nije bilo predviđeno ukidanje obveze povrata isplaćenog novca temeljem prava na stalnu pomoć i pomoć za uzdržavanje. Uz to, povrat novca je ukinut i u slučaju naknade za uslugu smještaja i organiziranog stanovanja u domovima iz sustava socijalne skrbi.

– Dodatno se propisuju ovlasti inspektora socijalne skrbi i redefinira institut zabilježbe u sustavu socijalne skrbi. Brišemo zabilježbu na imovinu. Obveza povrata sredstava ostvarenih temeljem prava na zajamčenu minimalnu naknadu, uslugu smještaja, organiziranog stanovanja, koja se potraživala od nasljednika, se briše u slučaju nasljednika korisnika zajamčene minimalne naknade, poručio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić.

Veća kontrola pružatelja socijalnih usluga

Država se odriče nekretnina primatelja socijalne pomoći: Izmjene zakona su već u javnom savjetovanju

Izmijenjen je i djelokrug aktivnosti inspektora u sustavu socijalne skrbi. Oni sad mogu zabraniti rad fizičkim osobama koje pružaju socijalne usluge bez odgovarajućih isprava, odluka ili dozvola za rad. Uz to, za takve prekršitelje predviđena je kazna u iznosu od 13.270 do 26.540 eura, kako bi se spriječio ilegalni rad u sustavu socijalne skrbi te sve negativne posljedice koje time proizlaze.

Uz navedeno, proširen je krug korisnika prava na uslugu organiziranog smještaja na funkcionalno ovisne starije osobe koje ne mogu samostalno zadovoljavati svoje potrebe. Nove izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi, Sabor bi trebao izglasati tijekom ovog mjeseca, kako bi one stupile na snagu kako je planirano – 1. srpnja.

– Ovime još jednom pokazujemo ogromnu solidarnost u hrvatskom društvu, osobito prema najranjivijima. Mislim da su ova rješenja i u smislu prava i financijske težine itekako ozbiljna, dobra i pokazuju da nam je načelo solidarnosti i uključivosti jedno od najvažnijih, zaključio je premijer Andrej Plenković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap