Grujić otkrio kad će se održati prosvjed umirovljenika: ‘Na Vladi je hoće li se dogovarati ili ćemo na trgove’

Milan Dalmacija
19. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama platforme Umirovljenici zajedno te predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić najavio je kako će prosvjed biti održan na Međunarodni dan starijih osoba. Istaknuo je da o Vladi ovisi hoće li to biti dostojanstvena proslava ili snažan prosvjed.

Predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić Snimak zaslona/N1

Već neko vrijeme umirovljeničke udruge i platforme najavljuju prosvjede, nezadovoljne sve nižim standardom populacije koja broji nešto više od 1,2 milijuna ljudi. Sindikat umirovljenika Hrvatske je prije nešto više od mjesec dana otvorenim pismom Vladi najavio mogućnost prosvjeda. Tome se uskoro priključila i platforma Umirovljenici zajedno, čiji je koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama, Lazar Grujić sad otkrio potencijalni datum prosvjeda.

prosvjed SUH 2017
Sprema li se umirovljenički štrajk? 'Umirovljenici su previše dali društvu da bi se nekome stalno moljakali...'

– Prosvjed smo najavili kao jednu od mogućih radikalnijih mjera ako nas Vlada bude ignorirala u umirovljeničkim zahtjevima koje smo već nekoliko puta jasno artikulirali. Okupljanje smo najavili za 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba, a hoće li to biti dostojanstvena proslava ili snažno artikuliran prosvjed, ovisi o tome što će Vlada učiniti po pitanju naših zahtjeva, potvrdio je Grujić novinarki Večernjeg lista, Boženi Matijević.

Konkretni zahtjevi

Već nekoliko puta su platforma i umirovljeničke udruge pisale i iskazivale svoje zahtjeve. Čini se kako je udruživanje, koje je formalizirano još u listopadu prošle godine, počelo davati rezultate. Uostalom, Grujić je u intervjuu za Glas umirovljenika naglasio da “umirovljenička opcija s potencijalom od 1,2 milijuna birača ima veliku šansu postati relevantni politički faktor, pa je stoga udruživanje jedini ispravni put koji omogućava i pozitivan sinergijski učinak”.

– Tražimo da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godine staža i 65 godina života uzima 75-80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih 10 godina, da netko s navedenim uvjetima ne može imati mirovinu manju od 615 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka te da se nakon 65. godine ukine penalizacija zbog prijevremenog umirovljenja. Povećanje mirovina i nova formula za izračun osnovice mogući su ako se udio mirovina u BDP-u Hrvatske s 10,2 posto podigne na 12,5 posto, rekao je Grujić, koji osim dužnosti u platformi, vrši dužnost predsjednika Stranke umirovljenika.

Uz to, platforma, ističe Grujić, podržava zahtjeve umirovljeničkih udruga “na pravo na 13. mirovinu, ukidanje instituta dosmrtnog uzdržavanja, uvođenje pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, izgradnju domova i dnevnih boravaka za starije, kvalitetnije usklađivanje mirovina, razdvajanje mirovina po posebnim propisima od ostalih, ukidanje penalizacije nakon 65. ili 70. godine, jednokratno povećanje mase sredstava za mirovine od 20 posto, redovitu uskrsnicu i božićnicu…”

Umirovljenica na cesti odgovara na pitanje o prosvjedu umirovljenika
Video: Građani podržavaju najavljene prosvjede; 'Svatko zaslužuje bolje živjeti i imati pravednija primanja'

– Na Vladi je odgovor na pitanje hoće li se s umirovljenicima dogovarati i rješavati probleme za stolom ili će umirovljenici morati dokazivati svoju snagu na trgovima, poručio je Grujić.

Put do dostojanstvene mirovine

Dodao je kako s prosječnom mirovinom od 412,03 eura, koliko je bila u travnju, umirovljenici uz rast cijena zapravo preživljavaju. Ističe da realne mirovine nikad nisu bile manje, a umirovljenici, osim što sve više kopaju po kontejnerima, iza 20. u mjesecu moraju birati između hrane i lijekova.

– Umirovljenici samo žele ono na što u svakoj uređenoj državi imaju pravo, a to je mirovina dostatna za život dostojan čovjeka. Ako smo danas došli u situaciju da su dva od tri umirovljenika sa svojim primanjima ispod linije siromaštva, onda kao društvo moramo biti svjesni da se radi o sustavnom zlostavljanju velikog djela populacije. Trenutačno stanje zvoni na uzbunu svih umirovljenika i zato su oni sad potpuno spremni svoju sudbinu preuzeti u svoje ruke i izboriti se za svoja zaslužena prava, zaključio je Grujić.

Hoćete li izaći na najavljene prosvjede umirovljenika?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap