Umirovljenik: Zašto nas silite na bankomate, mnogi od nas su invalidi i teško se krećemo?

Josip Mihaljević
10. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Imotski umirovljenik Željko Tomas sa Sindikatom umirovljenika ovih je dana na adresu pučke pravobraniteljice uputio pritužbu protiv diskriminacije. U invalidskoj je mirovini od 1999. godine, ali ne poštom, a zbog slabije pokretljivosti mu je sve teže doći do svog novca.

Foto: Ilustracija

Imotski umirovljenik Željko Tomas u invalidskoj mirovini je od 1999. godine. Ima priznato tjelesno oštećenje od 80 posto i 60 posto status HRVI. Mirovinu prima isključivo iz Hrvatske i to preko računa na banci, ali zbog zdravstvenog stanja sve teže hoda i ne može doći do svog novca.

“Moram tri sata čekati da dobijem mirovinu”

Pisao je institucijama (HZMO-u), nije dobio odgovor, pa je uz pomoć Sindikata umirovljenika i pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, a o svemu su upozorili resornog ministra Josipa Aladrovića i

Što je s ovom državom? Invalidu ne žele mirovinu poslati poštom!

predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Tomas je za Slobodnu Dalmaciju podijelio svoju priču. Prije tjedan dana je doživio i moždani udar od kojeg se trenutno oporavlja i u ovom trenutku mu je najmanje potrebno nerviranje s institucijama koje mu mirovinu ne žele dostavljati poštom.

“Žalosno je ovo što se događa… Štite se strane banke za nekakve provizije, a diskriminira nas umirovljenike. Jednostavno nisam u mogućnosti ići u banku i čekati red. A danas, u doba korone, ne može se ni to, jer ne daju stajati unutra. Čak nemam ni karticu… Idem na šalter, pokažem osobnu i uzmem novac, ali prethodno moram tri, četiri sata čekati vani u redu, bilo sunce ili kiša.

A dovoljno bi mi bilo da mi mirovinu poštar donese kući. Ništa drugo ne tražim”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Dostava mirovine poštom, ironično, ukinula je lijeva vlada Zorana Milanovića, točnije ministar rada Mirando Mrsić. Iako je Tomas umirovljen prije datuma ukidanja dostave mirovine poštom (1. siječnja 2014., za sve nove umirovljenike), nije mu omogućeno da izmijeni način isplate.

“Ja sam, srećom u Imotskom, u gradu, pa hajde nekako. Ali gdje su oni iz Slivna ili Ciste, s Aržana? Gdje su svi oni koji nemaju ni prijevoz ni bankomat”, pita se Tomas.

Premijer obećao pa zaboravio

Sindikat umirovljenika se već godinama zalaže da se omogući dostava mirovine poštom, imali su i neke pozitivne reakcije od strane vladajućih, no ništa se do dana nije uspjelo realizirati.

ministar josip aladrović
Sindikat umirovljenika oštro opleo po ministru: "Jeste li i dalje sretni u fenomenalnoj državi?"

“Ovaj put smo kopiju pritužbe poslali na kabinet premijera Andreja Plenkovića i ministra Josipa Aladrovića. Riječ je o sitnoj lovi i sramotno je da nam to tolike godine obećavaju, a ne ostvaruju.

Sada to pravo tražimo u slučaju svih dijagnoza, koje na bilo koji način smanjuju pokretljivost. Umirovljenici nam se masovno javljaju sve ove godine, nema mjeseca da nas ne nazove barem njih pet, šest. U koroni smo tražili barem privremeno donošenje takve mjere, ali ministar nije pokazao dovoljnu socijalnu osjetljivost.

U travnju smo problem iznijeli premijeru, tada nam je Andrej Plenković rekao kako nema problema, da je to opravdano i da će se to sigurno brzo riješiti. No, izgleda da to opet ovisi o resornom ministru, kojeg baš briga. On ionako ima šofera koji ga može voziti do bankomata”, kazala je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović.

Umirovljenik: Zašto nas silite na bankomate, mnogi od nas su invalidi i teško se krećemo?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap