Vlado, što se čeka? Umirovljenici traže 13. mirovinu: ‘Nek’ nam daju ono što nam pripada’

Milan Dalmacija
8. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Uvođenje 13. mirovine puno bi značilo našim umirovljenicima. Gotovo 90 posto glasalo je za  ovu mjeru u našoj anketi potaknutoj zahtjevom umirovljeničkih udruga koje od države traže mjeru koja je uobičajena diljem Europske unije.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik

Euri | Foto: mirovina.hr

Pitanje mirovina postalo je jedno od gorućih u našoj zemlji. Sve se više i češće u javnosti spominju umirovljenički problemi te siromaštvo s kojim se najstariji dio naše populacije suočava. Vlada s druge strane, jednokratnim dodacima zbog inflacije nastoji popraviti umirovljenički standard, no to mnogi smatraju nedovoljnim. Rado bi, kažu, 13. mirovinu.

Višnja Fortuna u studiju
Na Dan državnosti: Krenula je kampanja za uvođenje 13. mirovine u Hrvatskoj

Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske pojačale su svoje zahtjeve kojima nastoje spriječiti siromašenje starijeg stanovništva. Među njima je i uvođenje 13. mirovine, koje je posebno apostrofirano u njihovu pismu premijeru te u govoru predsjednice MUH-a, Višnje Fortune na sami Dan državnosti.

Vladajući zasad o tome ni riječi. Umjesto toga, proširili su krug primatelja jednokratnog dodatka, podižu nacionalnu naknadu za starije osobe, a hvale se i olakšicama poslodavcima pri isplati mirovinskih doprinosa slabije plaćenim radnicima, o čemu više možete čitati u ovom tekstu, a koje su zapravo doživjele salve kritika.

S druge strane, 13. mirovina nije nepoznat pojam. Riječ je o dodatku koji se umirovljenicima isplaćuje jednom godišnje u brojnim državama Europske unije: Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Danskoj, Belgiji, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Italiji te Portugalu i Španjolskoj koje ujedno svojim umirovljenicima daju i 14. mirovinu.

Većina traži 13. mirovinu

Stoga smo vas u anketi upitali koliko bi vam značilo uvođenje 13. mirovine? Sudeći po broju skupljenih glasova – jako puno. Do srijede popodne ukupno smo prikupili 3.602 glasa. Za uvođenje 13. mirovine glasalo je vas 3.222, odnosno 89,45 posto. Zbog rastućih cijena, oko 13. mirovine skeptičan je 91 umirovljenik (2,53 posto ispitanika). Ovisno o iznosu 13. mirovine, svoj sud o ovoj mjeri će dati 289 (8,02 posto) naših ispitanika.

Osim glasova, ostavili ste nam i mnoštvo komentara na ovu vrlo važnu temu. Većina ih je afirmativna oko uvođenja 13. mirovine.

Rezultati ankete o 13. mirovini. | Foto: Mirovina.hr

– Prvo normalno povećanje mirovina na ovu skupoću i obavezno 13. za Božić, a mogla bi jedna u ljetu da ljudi odu malo na more, komentirala je jedna naša čitateljica, dok se druga nadovezala: “Obavezno 13. mirovina i božićnica.”

Drugi su, pak, svojim komentarima odlučili sami izvršiti pritisak na vladajuće, nadajući se da će se njihov glas čuti.

– Djela želimo a ne riječi! Slovenci već odavna imaju trinaestu penziju i poprilično veće penzije od nas, dok su cijene u trgovinama podjednake. Dakle treba vršiti pritisak na vladajuće da čim prije povise one najniže penzije i usklade ostale, smatra jedna umirovljenica, dok je još jedna nadodala parolu koja sumira sve zahtjeve: “Nek’ nam daju ono što nam pripada”.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Jednokratni dodatak ili 13. mirovina? Objavljen pregled prakse, neke europske države isplaćuju i više od 13 mirovina

Povećanje regularnih mirovina

Bilo je i onih koji su zazivali ukidanje penalizacije, što je također jedan od važnijih zahtjeva umirovljeničkih udruga prema vlastima. No, bilo je i pesimista koji smatraju da bi 13. mirovina bila dobro rješenje za daljnje zakidanje umirovljenika.

– Možete uvesti i 15 mirovina; kad je sića, nikakve koristi. Uglavnom bi istu sumu rasporedili na više dijelova, da se zamažu oči i uvijek dobiješ mrvice. Svaki mjesec pomalo kradete i onda tobože to date u 13 mirovinu; kao spašavate nas… Ma koga lažete?, upitala se jedna naša čitateljica.

Druga je, pak, ustvrdila da nam ne trebaju dodatne mirovine, već dovoljno velike regularne. “Dajte nam naše normalne i zaslužene mirovine, pa nam neće trebati ni 13., ni 14., ni 15.”, zaključila je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap