Svi detalji na jednom mjestu: Korisnici inozemnih mirovina ovako mogu do jednokratnog dodatka

Milan Dalmacija
2. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada je nedavno proširila krug primatelja jednokratnog dodatka na korisnike inozemne mirovine. HZMO je sada objavio uvjete i način prijave za 38.000 ljudi, koliko se procjenjuje da živi u Hrvatskoj i prima inozemnu mirovinu u iznosu do 610 eura.

Novčanice eura u raznim apoenima

Euro | Foto: mirovina.hr

Vlada je protekloga tjedna donijela odluku o proširenju obuhvata osoba koje imaju pravo na jednokratni dodatak i na umirovljenike samo s inozemnom mirovinom. Odluka, čiji tekst možete pročitati ovdje, odnosi se na 38.000 osoba koje žive u Hrvatskoj, a svoju su mirovinu dobili isključivo temeljem staža u inozemstvu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) otkrio je detalje provedbe te odluke.

Na jednokratni dodatak po odluci pravo odsad imaju korisnici mirovina iz zemalja s kojima je Hrvatska potpisala međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili iz država koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Njihova mirovina ne smije biti veća od 610 eura, a umirovljenici ne smiju biti zaposleni, odnosno obavljati djelatnost za koju postoji obveza mirovinskog osiguranja. Ono što moraju jest imati prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke (a datum donošenja je 25. svibnja) te bankovni račun u nekoj od hrvatskih banaka.

Dostava dokaza

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Vlada izmijenila odluku o isplati dodatka: Obuhvaćeno još 38.000 umirovljenika, evo o kome je riječ

Ako ispunjavaju sve uvjete, osobe s inozemnom mirovinom trebaju najkasnije do 31. kolovoza dostaviti HZMO-u dokaz o iznosu mirovine za travanj ove godine. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa s neto iznosom mirovine za travanj koju je uplatio inozemni nositelj mirovinskog osiguranja.

To mogu učiniti slanjem popunjene tiskanice, koja se nalazi na poveznici, poštom na adresu: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb ili osobno u najbližoj ispostavi HZMO-a. Od 15. lipnja bit će dostupan i online obrazac za dostavu dokaza o inozemnoj mirovini.

Isplata u listopadu

Tako su uvjeti i način prijave gotovo jednaki kao i u slučaju primatelja dijela inozemnih mirovina uz hrvatsku. Jednak će biti i iznos jednokratnog dodatka. Tako će oni s mirovinama do 260 eura primiti dodatak u iznosu od 160 eura, dok će oni kojima mirovine iznose od 470,01 do 610 eura dobiti 60 eura pomoći. Postoje još dva platna razreda. Onima s mirovinama između 260,01 i 330 eura stići će 120 eura, a oni koji primaju mirovinu od 330,01 do 470 eura mogu računati na 80 eura dodatka.

Tablični prikaz iznosa za isplatu dodatka

Cenzusi za isplatu dodataka na mirovinu | Foto: Mirovina.hr

Jednokratni dodatak primateljima inozemnih mirovina bit će isplaćen najkasnije u listopadu. Točan datum isplate HZMO će objaviti naknadno. Važno je spomenuti kako je jednokratni dodatak izuzet od ovrhe i ne podliježe oporezivanju.

Koliko bi vam značilo uvođenje 13. mirovine?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap