Čačić traži povećanje mirovina od čak 18 posto: Predložio je usklađivanje po realnoj inflaciji umirovljeničke košarice

Milan Dalmacija
19. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Radimir Čačić poručio je kako je Vlada u proteklih sedam godina ‘kontinuirano zakidala umirovljenike’ lošom formulom usklađivanja mirovina. Dodaje da su udjeli prosječnih mirovina u prosječnim plaćama u susjednim zemljama veća nego u Hrvatskoj te da bi cilj sljedeće Vlade trebao biti povećanje mirovina na razinu od 50 posto prosječne plaće.

Radimir Čačić (Snimka zaslona/N1)

Predsjednik Reformista, Radimir Čačić predložio je u Saboru jednu mjeru koju umirovljeničke udruge traže već godinama. Dok SUH i MUH traže usklađivanje mirovina po 100-postotnom iznosu većeg faktora rasta, bilo da se radi o inflaciji ili o plaćama, Čačić predlaže usklađenje prema realnoj inflaciji umirovljeničke košarice od 18 posto, prenosi Index.

Kovanice eura u rukama
Kako povećati najniže mirovine do razine cenzusa za jednokratni dodatak: Umirovljenici zajedno predstavili rješenje

Učinio je to uoči roka za redovno usklađivanje mirovina, 1. srpnja. Podsjetimo, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dva puta godišnje usklađuje mirovine prema omjeru stopa rasta potrošačkih cijena i plaća od 70:30. Iako je 1. srpnja službeni rok usklađivanja, svi podaci potrebni za formulu usklađivanja bit će poznati tek dva mjeseca kasnije, pa će tada umirovljenici dobiti zaostatke.

Čačić je poručio da su 2016., na početku premijerskog mandata Andreja Plenkovića, mirovine bile za trećinu povoljnije nego danas. Podsjetio je da je siječanjsko usklađivanje mirovina iznosilo 5,37 posto.

– Službena prošlogodišnja stopa inflacije bila je 10,8 posto, a realna stopa inflacije za košaricu troškova umirovljenika iznosila je 18 posto. Vlada nije provela usklađenje na razini 18, ali ni 10,8 posto, nego je nastavila na svoj način usklađenja mirovina. Kada je ova vlada počela sa svojim radom, 2016. godine, 42,84 posto su bile prosječne mirovine u prosječnim plaćama, a danas, uz sve silne pomoći i osjetljivost za najugroženije dijelove stanovništva, udio mirovine je tek 35 posto plaće, rekao je Čačić.

Svi su ispred nas

Dodao je kako Srbi imaju udio mirovine u odnosu na plaće od 46,5 posto, Crnogorci 48,5 posto, Makedonci 52,2 posto, a naši susjedi Slovenci 56,9 posto, pri čemu oni imaju za četvrtinu veće plaće u odnosu na zaposlene u Hrvatskoj, a za 104 posto veće mirovine, izračunao je šef Reformista kakvo je stanje s mirovinama u susjednim zemljama. Podsjetio je da su unatoč tome slovenski umirovljenici prosvjedovali, o čemu smo pisali ovdje, ali i da je tamo starija populacija puno bolje organizirana, pogotovo kad treba glasati na izborima.

Ispred nas su, smatra Čačić, dvije opcije. Jedna je da se egzistencija umirovljenika nastavi srozavati primjenom neadekvatne formule usklađivanja, koja u vrijeme inflacije čini štetu ili provesti usklađivanje prema realnoj inflaciji umirovljeničke košarice te nastaviti tako i u budućnosti čime bi se “ova Vlada vratila na ono što je naslijedila i da se prosječna mirovina vrati na barem 43 posto od prosječne plaće koliko je bila 2016.”

‘Sedam godina zakidanja umirovljenika’

siromaštvo
Najstariji i dalje među najsiromašnijima: 'Ovo je još jedan dokaz da mirovine nisu adekvatne'

Istaknuo je da će inzistirati na tome da buduća Vlada, a podsjetimo, izbori su sljedeće godine, prihvati cilj povećanja prosječnih mirovina na razinu od 50 posto prosječne plaće.

– Ovih sedam godina kontinuiranog zakidanja umirovljenika i svega što im je oduzeto “usklađivanjem” ne očekujemo da će umirovljenicima biti vraćeno, ali idemo zaustaviti propadanje, pozvao je Čačić.

Njegova kolegica iz Reformista i saborska zastupnica Natalija Martinčević ustvrdila je da su umirovljenici u Hrvatskoj egzistencijalno najugroženiji, ali i jedini koji su izostavljeni iz Vladinih mjera i reformi. Dodala je kako se radi o trećini građana koji žive na rubu ili ispod granice siromaštva.

Hoćete li izaći na najavljene prosvjede umirovljenika?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap