Udio saborske mirovine u plaći čak 162 posto, analizirali smo pet skupina umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
22. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Srpanjsko usklađivanje na isplati u rujnu jednima je donijelo oko 20 eura, a drugima čak 120 eura više. Analizirali smo povećanje i udjele mirovina u plaći kroz pet kategorija umirovljeničkih primanja.

Rujanska isplata nakon srpanjskog usklađivanja mirovina za 8,42 posto nije svima jednako olakšala život u starosti. Analizirali smo pet kategorija iz kojih možemo dobiti jasnu sliku tko je od ove povišice imao najviše koristi (tablica iznad).

Branitelji prvi put prešli cifru od tisuću eura mirovine

Starosnih i prijevremenih umirovljenika najviše je u Hrvatskoj. Njih 838.587 u prosjeku prima tek 473 eura, što je značajno niže čak i od minimalne hrvatske plaće koja iznosi 560 eura. Ovim usklađivanjem svi ti ljudi profitirali su za svega 33 eura.

Novčanice eura u rukama
Evo koliko iznose mirovine nakon usklađivanja: Neke su rasle više od najviših

Jednak rast od 27 eura na rujanskim su mirovinama doživjeli korisnici i obiteljskih i invalidskih mirovina. Obiteljske mirovine nakon usklađivanja iznose 375 eura, a invalidske svega 357 eura.

Za više od 71 tisuće umirovljenih branitelja mirovina je po prvi put prešla prosječnu cifru od tisuću eura. Točnije, ona sada iznosi prosječnih 1.044 eura, uz rast od nimalo zanemarivih 76 eura.

Nitko ne živi bolje nego ministar u penziji

Doznali smo kako je udio mirovina u plaći narastao na 47,7 posto

Tu ujedno dolazimo i do povlaštene kategorije s najvećim primanjima u starosti, a to su umirovljeni bivši saborski zastupnici i ministri. Njihova mirovina iznosi vrtoglavih 1.844 eura, a usklađivanje im je pritom donijelo čak 121 euro više.

Premijer Andrej Plenković ovih se dana pohvalio kako je usklađivanjem udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći narastao na 47,7 posto. Međutim, kako smo već pisali, takav izračun nastao je uvrštavanjem i mirovina povlaštenih kategorija umirovljenika.

Koliko to ima smisla, dovoljno je vidjeti recimo na jednom jedinom podatku, a to je da udio saborske mirovine u prosječnoj plaći (1.141 eura) iznosi nevjerojatnih 162 posto. Starosna i prijevremena starosna mirovina imaju udio od 42 posto, a na tek nešto više od 30 posto udjela su obiteljska i invalidska mirovina. Braniteljske mirovine su pak gotovo izjednačene s prosječnom hrvatskom plaćom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap