Najviše suicida počine osobe starije od 65 godina: ‘Svaku izjavu o suicidalnosti treba ozbiljno uzeti u obzir’

Ana Kanazir
10. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Najviše suicida su prošle godine u Hrvatskoj počinile čak 192 osobe starije od 65 godine, odnosno radi se o 36,29 posto od ukupnog broja suicida, kako navodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Upravo zato je važno što više pričati o ovoj temi kako bi se spasio barem jedan život. Mi smo od predsjednika Udruge Životna linija i predsjednika Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje Tina Pongraca saznali mogu li se kod osobe prepoznati suicidalne misli, ali i što bi trebalo poduzeti za prevenciju suicida.

Crno-bijela fotografija starije gospođe koja sjedi na klupi

Samoubojstvo starijih | Pexels

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se svake godine 10. rujna, a važno je pričati o ovoj temi kako bi se broj osoba koje počine suicid smanjio. Samoubojstvo je najčešće kod osoba starijih od 65 godine. Ipak, ovaj broj se smanjuje, ali potrebno je napraviti dodatne ustupke kako bi se riješio ovaj ozbiljan problem. Više nam je otkrio naš sugovornik Tin Pongrac.

Suicid je moguće spriječiti

Suicid je tema o kojoj se možda ne priča koliko bi trebalo, a ne postoji bolji datum za to od Svjetskog dana prevencije suicida. Jedan od 100 smrtnih slučajeva u svijetu posljedica je samoubojstva, odnosno oko 703 000 ljudi godišnje umre od samoubojstva, kako se navodi u podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj su tijekom prošle godine od ukupno 529 osoba, žene izvršile 128, a muškarci 401 samoubojstvo. Najviše suicida su prošle godine u Hrvatskoj počinile čak 192 osobe starije od 65 godine, odnosno radi se o 36,29 posto od ukupnog broja suicida, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova. Iako suicid znači oduzimanje života samome sebi, ovaj čin ostavlja posljedice na obitelj i bližnje. Dobra je vijest da se suicid može spriječiti i to pravodobnom reakcijom i prepoznavanjem prvih znakova, ali i adekvatnom pomoći.

– Suicid je moguće spriječiti. U nekim slučajevima znakovi su jasniji, a u nekima ih je vrlo teško prepoznati. Ipak, svaku izjavu o suicidalnosti treba ozbiljno uzeti u obzir i ponuditi na blagi način pomoć suicidalnoj osobi. Dobro je ponuditi suicidalnoj osobi telefonski broj na kojem besplatno i anonimno možete dobiti pomoć i potporu, rekao nam je Tin Pongrac i dodao da se osobe koje su suicidalne mogu javiti na telefonski broj Centra za krizna stanja i prevenciju suicida, 01/237 6335.

Statistiku po godinama života, ali i usporedbu kako se kretala stopa samoubojstava po godinama možete vidjeti ispod:

MUP statistika samoubojstva po godinama

Statistika samoubojstva po godinama |Foto: Screenshot MUP

psihologinja depresija
Ozbiljna bolest novoga vremena: 'Depresija u starijoj dobi nije mit i ne smije se miješati s običnom mrzovoljnošću'

Najčešći razlog za suicid je depresija

Razlozi za suicidalne misli, ali i za počinjenje suicida su različiti. Ipak, do suicida među osobama starijim od 65 godina dolazi najčešće zbog depresije. Depresija je ozbiljno psihičko stanje koje utječe na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Depresiju kod starijih osoba mogu uzrokovati i razni stresni događaji kao što su smrt voljene osobe ili pak dodatan stres zbog niskih mirovina i financijskih problema, o čemu nam je u ovom tekstu više rekla stručnjakinja Al-Nidawi iz centra za psihološko savjetovanje.

S ovime se slaže i Pongrac koji također navodi financijske probleme kao razlog pogoršavanja depresije, a kaže  i kako bi vrlo značajno bilo da postoji neki način prevencije depresije na razini države.

– Znanstvena istraživanja pokazuju da je čak oko 50 posto suicida povezano s nekim oblikom depresije. Trebalo bi na razini Republike Hrvatske osigurati prevenciju depresije, naročito za osobe starije od 65 godina, koje predstavljaju osobito ranjivu skupinu. Također, Republika Hrvatska bi trebala osigurati dostojanstvene materijalne prilike za osobe u mirovini, kako bi one održale samopouzdanje (financijske krize često izazivaju krizu samopouzdanja i pogoršavaju depresiju), objasnio nam je Pongrac.

Dodao je i kako bi oni koji su pokušali počiniti suicid, ali u tome nisu uspjeli trebali imati stalnu psihoterapijsku pomoć tako da na tjednoj bazi psihoterapeut može pratiti stanje osobe i davati joj redovitu emocionalnu podršku.

Kako pristupiti osobama sa suicidalnim mislima?

Ako znate da starija osoba ima suicidalne misli, potrebno je i znati kako joj točno pristupiti, a više nam je objasnio sugovornik, koji nam je naveo i nekoliko osnovnih točaka u načinu pristupanju suicidalnoj osobi:

  • Održavajte kontakt s njom
  • Možete razgovarati s njom o svemu uključujući i o suicidalnim mislima, ali ne razgovarajte o načinu izvršenja suicida (ako počne govoriti o tome skrenuti na drugu temu).
  • Nudite joj razne izlaze (aktivnosti, grupa, druženja, prijatelji, obitelj).
  • Suosjećajte s njom.
  • Dobro je da više osoba razgovara s njom (npr. vi i još netko).
  • Ponudite joj otvoreno opciju kratke psihijatrijske pomoći.
  • Dajte joj do znanja da vam je stalo do nje i da nije sama.

S druge strane, Pongrac nam je objasnio da se suicidalnu osobu ne smije omalovažavati, ignorirati, stigmatizirati, posramljivati, uspoređivati s drugima i izolirati.

Samoubojstvo starijih | Pexels
Samoubojstvo naše svagdašnje: Svakog dana jedna starija osoba si pokuša oduzeti život

Potrebno je napraviti dodatne promjene

Ipak, nije sve tako crno pa se i ukupan broj suicida kod starijih osoba smanjio, ali, kako nam je rekao Pongrac, ne postoje znanstvena istraživanja koja bi otkrila točan uzrok ovome. Kako bi se dodatno radilo na ovom problemu i kako bi se spriječio suicid potrebno je napraviti dodatne ustupke na razini gradova, ali i države.

– Potrebno je osigurati besplatnu psihoterapiju preko uputnice za sve građane Republike Hrvatske. Potrebno je osnovati Nacionalni odbor za koordinaciju prevencije suicida i depresije. Važno je financirati javne kampanje koje šire svijest među građanima o problemu suicida i depresije te potiču ljude da na vrijeme potraže pomoć, podijelio je s nama Pongrac.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap