Najstarija kandidatkinja na izborima za Europski parlament ima 83 godine

Ana Kanazir
28. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Izbori za Europski parlament se održavaju 9. lipnja, a neki dan su objavljene kandidacijske liste. Među njima su se našli i Hrvatska stranka umirovljenika i platforma Umirovljenici sa svojim kandidatima. Zanimljivo je kako će na ovim izborima biti ukupno 300 kandidata, a njih 78 je starije od 60 godina. Najstarija kandidatkinja tako ima 83 godine, dok najstariji kandidat ima 80.

Europski parlament i ruka koja ubacuje listić u glasačku kutiju

Glasanje za Europski parlament | Foto: Canva

Nakon što su predane i objavljene liste za izbore zastupnika u Europski parlament, objavljeni su i kandidati unutar samih lista. Njih je ukupno 300, a čak 78 ih je starijih od 60 godina. Prosječna dob svih kandidata je 49,90.

U borbu za Europski parlament idu dvije umirovljeničke opcije, Hrvatska stranka umirovljenika i platforma Umirovljenici zajedno. Kao što smo već pisali ovdje, HSU planira trećinu plaće dati onima najsiromašnijima, dok Umirovljenici zajedno planiraju povući nedovoljno iskorištena financijska sredstva EU fondova. Izborna promidžba je tek krenula i još se ne zna što točno ona nosi, ali se zato zna kako je čak 78 kandidata na listama starijih od 60 godina. Za usporedbu, samo je 33 osobe mlađe od 31 godine.

Jednako tako, poznato je i kako je najstarija kandidatkinja s liste Zelena alternativa – Održivi razvoj Hrvatske – Zelena alternativa – ORaH i ima 83 godine. Najstariji kandidat je s liste Autohtona – Hrvatska stranka prava – Dražen Keleminec – A – HSP, a on ima 80 godina.

Općenito gledajući sve kandidate, prosječna dob kandidata na nadolazećim izborima je 49,90 godina, kako se navodi na stranicama Državnog izbornog povjerenstva. Logično, liste s najvišom prosječnom dobi kandidata unutar liste su upravo HSU, s prosjekom godina od 64,85 i Umirovljenici zajedno s prosjekom starosti kandidata od 62,30 godina. Kakva je situacija bila na izborima za Europski parlament 2019. godine s dobnom skupinom kandidata možete vidjeti ovdje.

U našoj novoj anketi nam možete otkriti hoćete li i vi glasati na izborima za članove Europskog parlamenta:

Hoćete li glasati za kandidate umirovljeničkih stranaka na EU izborima?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap