Objavljena nova prognoza za ljeto: Miješat će se topla i hladna faza

Ana Kanazir
28. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Severe Weather Europe (SWE) je objavio dugoročnu prognozu za ljeto, a prema njoj se vidi kako nas čekaju pomiješane tople i hladne faze, odnosno pomaci iz El Niña (topla faza) u La Niñe (hladna faza). Ove promjene će se osjetiti od Sjeverne Amerike pa sve do Europe. Jednako tako, bit će ponovno temperatura koje su iznad prosjeka, ali i raznih anomalija.

Starija gospođa u bijelom kupaćem kostimu i bijeloj košulji na plaži

Visoke temperature i ljeto | Foto: Ilustracija, Rawpixsel

Vrijeme je, više nego ikada do sada vrlo promjenjivo, a čini se da će takvo i ostati u ljetnim mjesecima. SWE je objavio prognozu za ljeto, a prema njoj se vidi da nas očekuju velike promjene, ali i ekstremi.

Lokvarski kalendar i umirovljenica suautorica kalendara
U Lokvama napravljen pučki kalendar s vremenskom prognozom za ovu godinu, čeka nas poneko iznenađenje

Mnoge zanima kako će izgledati prognoza za ljeto, a sada je Severe Weather Europe dao svoja predviđanja. Objašnjavaju tako da nas u narednim mjesecima čekaju prijelazni periodi između toplih i hladnih faza. Najavljuju i pojavu nekoliko neobičnih anomalija u ovom procesu.

SWE je pregledao podatke iz nekoliko godina koje su imale sličnu situaciju. Prema njima se može vidjeti da nas očekuje nekoliko značajnih promjena u temperaturama i oborinama. Jednako tako, dok će temperature biti iznadprosječne u SAD-u i Kanadi, u Europi će one biti niže od normalnih.

Što se tiče padalina, u kopnenoj Europi ih neće biti toliko, dok se više oborina očekuje nad sjevernim krajevima. Ipak, kada se gleda površinska temperatura iznad Europe, može se vidjeti da će vrijeme biti toplije na velikom dijelu kontinenta. Ne treba zanemariti ni anomalije koje su moguće pa se tako može zaključiti da nas ponovno čeka jedno nepredvidljivo ljeto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap