Sjećate li se svojih školskih dana? Danas je štošta drugačije, donosimo primjere

Stella Ćaleta
10. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Obrazovanje je danas daleko dostupnije nego što je bilo prije. Mnogo toga se promijenilo nabolje i škola za naše unuke izgleda posve drugačije nego što je izgledala za nas. Naš školski sustav nam je poznat, stoga smo istražili zanimljive primjere nekih europskih zemalja i doznali kako se njihovi učenici provode u školskim klupama.

Donosimo zanimljivosti o obrazovanju u velikim europskim državama | Foto: Pexels

Svijet se brzo mijenja, a s njim i način na koji se obrazujemo. Nema više dugog pješačenja do škole u obližnjem selu, školski materijal je lakše dostupan, pa čak i digitalan, a dopisivali smo se u spomenarima umjesto na društvenim mrežama.

Naši unuci imaju posve drugačije iskustvo škole nego što smo ga imali mi. Razlike su posebno vidljive ako pogledamo školske sustave nekih drugih zemalja. Pogledamo li samo zemlje u Europi, vidjet ćemo da se obrazovni sustavi pojedinih zemalja razlikuju, između ostalog, po dobi u kojoj u djeca kreću u prvi razred, načinu ocjenjivanja, rasporedu nastave.

Studenti pogađali značenje izraza iz naše mladosti: 'Dobiti košaricu? Nemam pojma' 

Tako učenici u Francuskoj, primjerice, imaju nastavu u jednoj smjeni, a u njihovom školskom rasporedu je i velika pauza za ručak. U školskoj kantini im se poslužuje slijed od predjela ili deserta, glavnog jela, priloga i mliječnog proizvoda. Od pića, smiju konzumirati samo vodu. Francuski obrazovni sustav velik naglasak stavlja na zdravu prehranu, a to uključuje i dovoljno vremena da se hrana pojede. Tako francuski učenici za ručak i veliki odmor imaju i do dva sata vremena.

Iako smo u Hrvatskoj naviknuli na ocjene od 1 do 5, sigurno znate da to nije tako u svim dijelovima svijeta. Primjerice, sustav ocjenjivanja u Njemačkoj obrnut je od našeg. Ako njemački učenik dobije 1 iz testa, znači da je točno riješio više od 90% ispita. U Njemačkoj, ocjene idu od 1 do 5 ili 6, gdje 1 označava najvišu ocjenu, a 5 ili 6 najnižu.

[VIDEO] Mladi o zanimanjima iz naše mladosti: 'Precizni mehaničar? Nikad čuo'

Učenici i studenti u Hrvatskoj mogu i osobno upoznati neki od obrazovnih sustava država u Europi. Europska unija provodi nekoliko projekata koji mladima olakšavaju putovanja i razmjenu. To su, primjerice, Erasmus+ koji omogućuje učeničku ili studentsku razmjenu, ili pak Europske snage solidarnosti preko kojeg mogu volontirati u drugim zemljama. Više o obrazovnim politikama Europske unije pronađite ovdje.

Više zanimljivosti o obrazovanju u drugim državama možete doznati u videu ispod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Pogledajte i kako su se građani snašli u našim kvizovima s drugim temama:

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

[VIDEO] Mladi o zanimanjima iz naše mladosti: ‘Precizni mehaničar? Nikad čuo’

Studenti pogađali značenje izraza iz naše mladosti: ‘Dobiti košaricu? Nemam pojma’

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap