[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Stella Ćaleta
21. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Ulazak Hrvatske u schengensko područje znači da više neće biti kontrola na granicama sa susjednim državama članicama Europske unije. Odlučili smo, stoga, provjeriti kako se prolaznici snalaze s prepoznavanjem nekih od poznatijih europskih metropola prema kojima ćemo uskoro imati olakšanu slobodu kretanja. Biste li ih vi prepoznali sve?

Pitali smo umirovljenike koliko dobro poznaju europske gradove. | foto: mirovina.hr

Vjerojatno znate da kao građanin Europske unije imate pravo na slobodu kretanja. To znači da možete putovati, živjeti i raditi u drugim državama članicama. Od ulaska Hrvatske u schengensko područje to ćemo pravo koristiti još lakše, jer ćemo granice sa zemljama članicama prelaziti bez granične kontrole.

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Od 1. siječnja 2023., bez kontrole ćemo prolaziti kopnene i pomorske granice, a od 26. ožujka ukidaju se i granične kontrole u zračnim lukama za putovanja prema članicama Europske unije. Za putovanje će nam biti dovoljna osobna iskaznica uz pridržavanje propisa za putovanja pojedinih članica. Više o ovome pročitajte na web stranicama Europske unije.

Osim olakšavanjem prolaska, Europska unija mobilnost među građanima potiče i na druge načine. Mlade osobe, primjerice, imaju pravo na besplatne propusnice za putovanje Europom u sklopu DiscoverEU programa. Prijaviti se mogu 18-ogodišnjaci, a na taj je način prošle godine besplatno putovalo više od 35 tisuća osoba. Više o novom krugu prijava koje će se otvoriti u proljeće 2023. godine pročitajte na službenoj web stranici projekta.

Ispitali smo koliko prolaznici prepoznaju europske gradove

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

Povodom ulaska Hrvatske u schengensko područje, odlučili smo ispitati prolaznike o njihovom poznavanju europskih metropola. Pokazali smo im fotografije

izabranih gradova, a njihov je zadatak bio prepoznati o kojem je gradu riječ.

Neke je njemački grad podsjetio na Zagreb, druge na Pariz, a mnogima je problem zadao europski grad čija arhitektura podsjeća na rusku. Dio naših sugovornika je, smetnuvši s uma da tražimo mjesta u Europskoj uniji, u europskim gradovima vidjelo New York, Dubai ili Egipat. Kako su se snašli, ali i možete li vi bolje, provjerite u videu ispod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)

Razmišljate li još uvijek u kunama ili ste sve što plaćate već počeli izražavati u eurima? Dan kada će euro postati naša službena valuta sve je bliže. Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu i ispitali njihovu vještinu preračunavanja iz jedne valute u drugu. Provjerite kako su se snašli u članku dolje:

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap