Studenti pogađali značenje izraza iz naše mladosti: ‘Dobiti košaricu? Nemam pojma’ 

Stella Ćaleta
28. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Znate li što znači ‘ne maži masnoj guski vrat’? Biste li znali objasniti i izraz ‘biti ghostan’? Generacijski jaz osjetimo najviše po jeziku kojeg koristimo. Odlučili smo, stoga, ispitati koliko se dobro razumiju studenti i umirovljenici, a rezultati su nas poprilično zabavili.

Istražili smo koliko se mlađe i starije generacije razumiju | foto:mirovina.hr

Što znače izrazi poput ‘baciti mačku pod rep’ ili ‘iz neba pa u rebra’? Hrvatski jezik bogat je frazemima poput ovih. Neki od njih nisu više popularni kao što su nekad bili, ali starije generacije vjerojatno će lako identificirati njihovo značenje.  

Jednako kao što neki stari frazemi polako padaju u zaborav jer ih sve manje ljudi koristi, tako svakodnevno nastaju neki novi. Za to je najveći ‘krivac’ Internet i engleski jezik koji se najčešće koristi u digitalnim prostorima. Uhodani Internet korisnici, mahom mlađe generacije, tako će vjerojatno bez problema razumjeti što znači kad kažemo ‘POV’, ‘low-key’ ili ‘biti seen-an’.  

Koliko je velik jaz među generacijama?

Jezik je živ i stalno se mijenja, a u današnje vrijeme te su promjene poprilično brze. Nije neobično da u razgovoru s nekim starijim ili mlađim od sebe danas moramo objašnjavati što znače neki izrazi koje koristimo. Kako bismo premostili generacijski jaz, dakle, za početak moramo osigurati ono najosnovnije – da se razumijemo. 


Zanimljivost o višejezičnosti i međusobnom razumijevanju 

Solidarnost, pa tako i međugeneracijska solidarnost, je jedna od najvažnijih vrijednosti koju smo se obvezali njegovati i kao država članica Europske unije. Posebna karakteristika zajednice država kojoj pripadamo je jezična raznolikost – u Europskoj uniji postoje čak 24 službena jezika! Prvi korak prema solidarnosti je i međusobno razumijevanje, a Europska unija ovo potiče na razne načine. Jedan od njih je i program Europske snage solidarnosti o kojem možete pročitati ovdje 


Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko se pripadnici mlađih i starijih generacija razumiju. Kreirali smo kratak kviz kojim smo ispitali njihovo poznavanje fraza koje su bile popularne nekoć, kao i nekih koje su danas popularne.  

Studenti poprilično dobro barataju nekim izrazima koje koriste njihovi bake i djedovi, ali neki frazemi, poput ‘imaš glavu za četiri noge’, ipak su ih zbunili. Umirovljenici i umirovljenice kao iz šale su pogađali značenje izraza iz njihove mladosti, ali su zato morali dobro razmisliti kako bi odgonetnuti što znače neki noviji poput ‘flexati’ ili ‘ghostati’. Cijeli video pogledajte ispod. 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr/mirovina.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Pogledajte i kako su se umirovljenici snašli u našim kvizovima s drugim temama:

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

[VIDEO] Mladi o zanimanjima iz naše mladosti: ‘Precizni mehaničar? Nikad čuo’

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap