[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Stella Ćaleta
21. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Odvajanje otpada tema je koja često potiče rasprave. Odvaja li se tetrapak u papir ili plastiku? Što je s kuhinjskim ručnicima ili, primjerice, običnim računima iz trgovine? Odlučili smo ispitati poznavanje građana Zagreba o ovoj temi i pripremili im kviz o odvajanju otpada.

Pitali smo građane kako se snalaze s razdvajanjem otpada! | foto: mirovina.hr

Europska unija proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje, prema podacima koje je objavio Europski parlament. No, nastavimo li dosadašnjim tempom, do 2050. godine ćemo godišnje proizvoditi čak 70 % više otpada nego danas.

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Iako kućanstva svake godine proizvedu tek desetinu ukupnog otpada, komunalni otpad i dalje je velik problem za okoliš. U Hrvatskoj se, primjerice, reciklira ili kompostira tek 24 % komunalnog otpada. Gotovo sav ostatak otpada završi pod zemljom, gdje u slučaju nekih materijala, a poglavito plastike, ostaju nerazgrađeni stotinama godina.

Kako bismo ovo promijenili, Europska unija je donijela akcijski plan. Svaka država članica se obvezala reciklirati najmanje 60 % komunalnog otpada do 2030. godine, a količina preostalog komunalnog otpada planira se prepoloviti u tom istom roku. Više o tome kako Europska unija planira postići kružno gospodarstvo pročitajte ovdje, a na web stranici Europskog parlamenta možete dobiti i informacije o pravilnom razvrstavanju otpada.

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Račun iz trgovine se ne baca u papir?

Važan način na koji svatko od nas može pozitivno utjecati na okoliš jest razdvajanjem otpada. Ova praksa nije nešto novo, ali unatoč tome često se možemo naći u dilemi. Odvaja li se tetrapak u plavi ili žuti spremnik? Što je s kuhinjskim ručnicima ili, primjerice, običnim računima iz trgovine?

Najtočnije odgovore ćete uvijek dobiti na web stranici mjesta u kojem stanujete budući da se prakse prikupljanja otpada ponešto razlikuje od mjesta do mjesta. Mi smo proučili stranicu zagrebačke Čistoće i kreirali kratki kviz kojim smo ispitali znanje Zagrepčana o ovoj temi.

Na pitanje o tome u koji se spremnik odvaja pluteni čep ili običan račun iz trgovine većina naših sugovornika odgovorila je krivo. Mnogi nisu bili sigurni niti kamo bi bacili tetrapak, a nitko nije znao kamo razvrstati bocu od spreja pod tlakom. Biste li imali više točnih odgovora od naših sugovornika, provjerite u videu ispod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)

Let avionom ili izgradnja kuće, pranje rublja ili kilometar i pol vožnje automobilom, što je štetnije za okoliš? Točan odgovor nije toliko intuitivan koliko se na prvu čini. To su pokazali i odgovori naših sugovornika koje smo ispitali o tome koliko poznaju utjecaj čovjeka na okoliš. Neki podaci su ih iznenadili, a mogli bi i vas. Kliknite na link lijevo ako želite saznati više.

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr/mirovina.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

 

Copy link
Powered by Social Snap