[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Stella Ćaleta
21. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Razmišljate li još uvijek u kunama ili ste sve što plaćate već počeli izražavati u eurima? Dan kada će euro postati naša službena valuta sve je bliže. Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu i ispitali njihovu vještinu preračunavanja iz jedne valute u drugu. Provjerite kako su se snašli!

Ispitali smo građane koliko su spremni za prelazak na valutu eura! | foto: mirovina.hr

Bliži se dan kad će euro zamijeniti kunu! Sa samim početkom 2023. godine, od 1. siječnja u 00:00 sati, euro postaje službena valuta

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

u Republici Hrvatskoj. No, potpuni prijelaz teći će postepeno kako bi svi građani imali dovoljno vremena za prilagodbu. Već je poznato kako će proces izgledati, stoga točno znamo što nas čeka iduće godine.

Dva tjedna nakon službenog uvođenja eura, odnosno od 1. do 14. siječnja u ponoć, trajat će razdoblje dvojnog optjecaja. U tom ćete razdoblju i dalje moći plaćati u kunama, ako plaćate u gotovini, a ostatak ćete dobiti u eurima.

Osim toga, svoje kune možete promijeniti u eure bez naknade sve do 31. prosinca 2023. godine, i to u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte. Tada, zadnjeg dana prosinca 2023. godine, će završiti i dvojno iskazivanje cijena. Više informacija o euru možete dobiti ovdje, a sve o fazama prelaska, kao i konverziji, potražite ovdje.

 

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Budući da nas do službenog prelaska na euro dijeli manje od mjesec dana, odlučili smo provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu. Zaputili smo se na ulice grada Zagreba gdje smo prolaznike pitali da preračunaju kunske iznose u eure i obrnuto. Ključna stvar je bila da su morali preračunati ‘iz glave’, dakle bez pomoći kalkulatora ili mobitela. Svatko je imao svoju tehniku za preračunavanje, a koliko su točni ili netočni bili, provjerite u ovom videu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)

Let avionom ili izgradnja kuće, pranje rublja ili kilometar i pol vožnje automobilom, što je štetnije za okoliš? Točan odgovor nije toliko intuitivan koliko se na prvu čini. To su pokazali i odgovori naših sugovornika koje smo ispitali o tome koliko poznaju utjecaj čovjeka na okoliš. Neki podaci su ih iznenadili, a mogli bi i vas. Saznajte više u članku ispod:

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Copy link
Powered by Social Snap