[VIDEO] Mladi o zanimanjima iz naše mladosti: ‘Precizni mehaničar? Nikad čuo’

Stella Ćaleta
22. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Znate li čime se bavi, primjerice, Cloud Specialist? Što je s nekim starijim zanimanjem, poput preciznog mehaničara? Ispitali smo mogu li studenti i umirovljenici prepoznati neka zanimanja koja su važna danas, kao i neka su bila važna nekoć ali danas više nisu toliko popularna. Njihovi odgovori poprilično su nas nasmijali, a mogli bi i vas.

Kao građani Europske unije, imamo niz prava koja nam pomažu da se povežemo s ostatkom Europe. Jedno od njih je i pravo na život i rad u drugim državama Europske Unije zahvaljujući kojem su mnogi dobili priliku usavršavati se i graditi karijere u nekim od najrazvijenijih zemalja Europe.

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Za rad u zemljama Europske unije nam ne treba dozvola za rad. Trebamo samo ispunjavati uvjete koje propisuje pojedina zemlja i u njoj možemo živjeti i raditi nesmetano. Možemo i pokretati vlastite poslove u drugim zemljama Europske unije, a ako smo zaposleni ‘vani’, imamo ista prava kao i državljani te zemlje.

‘Stručnjak za oblake? Meteorolog?’

Budući da smo toliko povezani, i ekonomija naše zemlje razvija se brže no ikada. Razmjenjujući iskustva s ljudima iz drugih država, promijenila su se i zanimanja kojima se imamo priliku baviti. Poslovi kojima se danas bave mlađe generacije starijima mogu nalikovati na znanstvenu fantastiku. U isto vrijeme, za neka zanimanja kojima se bave starije generacije, mlađe niti ne znaju.

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Odlučili smo, stoga, ispitati koliko se međusobno poznajemo. Studente smo pitali prepoznaju li zanimanja kojima su se bavile (ili se još uvijek bave) starije generacije i obratno, a neki odgovori poprilično su nas nasmijali. Dok su studenti pokušali odgonetnuti čime se bavi precizni mehaničar i dokučiti razliku između opančara i klobučara, umirovljenici su muku mučili sa zanimanjima kao što su specijalist za oblake ili podatkovni znanstvenik.

Cijeli video pogledajte ispod, a više informacija o pravu na rad koje imate kao građani Europske unije pročitajte ovdje. Informacije o zaposlenju u Europskoj uniji dostupne su ovdje, a o mirovinama osoba koje su radile u inozemstvu pročitajte u ovom tekstu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Pogledajte i kako su se umirovljenici snašli u našim kvizovima s drugim temama:

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap