Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Umirovljenike iznenadio točan odgovor

Stella Ćaleta
21. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Let avionom ili izgradnja kuće, pranje rublja ili kilometar i pol vožnje automobilom, što je štetnije za okoliš? Točan odgovor nije toliko intuitivan koliko se na prvu čini. To su pokazali i odgovori naših sugovornika koje smo ispitali o tome koliko poznaju utjecaj čovjeka na okoliš. Neki podaci su ih iznenadili, a mogli bi i vas.

Pitali smo umirovljenike prepoznaju li najveće zagađivače okoliša | foto: mirovina.hr

Znate li koliko su vaše svakodnevne aktivnosti štetne za okoliš? Svaka ljudska aktivnost stvara određenu količinu stakleničkih plinova. Iako oni nisu jedini način

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

na koji zagađujemo okoliš, važan su faktor koji doprinosi klimatskim promjenama. Odlučili smo, stoga, ispitati koliko građani poznaju ugljični otisak nekih aktivnosti poput vožnje autom, pranja rublja ili proizvodnje mesnih proizvoda.

Ugljični otisak je ukupna količina stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba ili aktivnost. Staklenički plinovi su, ukratko, skupina plinova koji doprinose globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. Riječ je o važnom problemu, a u njegovo rješavanje ulaže se jako puno novca.

Primjerice, Europski zeleni plan, najvažniji plan suradnje članica Europske unije čiji je cilj učiniti Europu čišćom, zelenijom i održivom, raspolaže fondom od 1.8 bilijuna eura. Više o tome što Europska unija čini za okoliš pročitajte ovdje.

[VIDEO] Umirovljenici pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Što kažu građani?

Zanimalo nas je koliko su naši sugrađani upoznati s tom temom, stoga smo za njih kreirali zabavan kviz. Prolaznike na ulicama smo pitali znaju li koje ljudske aktivnosti ispuštaju više ugljikovog dioksida, odnosno imaju veći ugljični otisak. Neki točni odgovori su ih poprilično iznenadili, a cijeli video pogledajte ispod. Želite li i sami pozitivno utjecati na okoliš, na ovoj ćete stranici pronaći praktične savjete za uštedu energije i zaštitu okolišta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mirovina.hr (@mirovina.hr)

Odvajanje otpada tema je koja često potiče rasprave. Odvaja li se tetrapak u papir ili plastiku? Što je s kuhinjskim ručnicima ili, primjerice, običnim računima iz trgovine? Odlučili smo ispitati poznavanje građana Zagreba o ovoj temi i pripremili im kviz o odvajanju otpada. Ovdje pogledajte rezultate:

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap