Još deset gradova pozvalo umirovljenike da se prijave za božićnicu

Jasmina Grgurić
17. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Popis gradova koji su javno obznanili da ove godine dijele božićnice umirovljenicima popeo se dosad na njih dvadesetak. Ovih dana to je učinilo njih deset, a nakon rekordera po iznosima ove pomoći za starije sada je ipak riječ o dosta skromnijim iznosima.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Novih deset gradova posljednjih je dana objavilo javne pozive umirovljenicima da se prijave za isplatu božićnica. Iznosi su ovoga puta dosta skromni i kreću se od 100 do 300 kuna. Tek rijetki su se odlučili povisiti prag mirovine i iznos same pomoći, s obzirom na pandemiju, poskupljenja, ali i usklađivanja mirovine zbog kojih su mnogi prešli zadane cenzuse za svega nekoliko nekoliko kuna.

Gospić

Jednokratne novčane pomoći povodom božićnih blagdana socijalno ugroženim građanima isplatit će i ove godine grad Gospić. Među njima su i umirovljenici s ukupnim mirovinskim primanjima u iznosu do 2.000 kuna te osobe iznad 65 godina koje nemaju primanja. Iznos božićnice je 300 kuna.

Županja

Umirovljenici u Županji koji imaju mirovinu do 3.000 kuna dobit će po 300 kuna božićnice, kao i lani. Zanimljivo je kako nema različitih iznosa pomoći po visini mirovine, nego svima ide jednako pa se ne može dogoditi kao u nekim gradovima da oni pri vrhu cenzusa dobiju samo sto kuna.

Garešnica

Garešnica isplaćuje božićnice umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna, a iznos je 200 kuna.

Opuzen

Grad Opuzen i ove će godine svojim umirovljenicima s najnižim primanjima isplatiti božićnice u iznosu od 300 kuna, s tim da su ove godine povećali cenzus sa 1.700 na 2.000 kuna mirovine. Zbog gospodarske krize, poskupljenja, ali i usklađivanja mirovina zbog kojeg su mnogi umirovljenici prešli dosadašnje pragove, još su se neki gradovi odlučili na ovakav potez, ali nažalost ne svi. Osim praga mirovine, neki gradovi podignuli su i iznose božićnica.

Čazma

Cenzus sa 1.500 na 2.000 kuna mirovine podigla je i Čazma, a umirovljenici će dobiti simboličnih 150 kuna pomoći.

Kaštela

Kaštelanski umirovljenici s mirovinama do 2.000 kuna primit će poklon bon u iznosu od 200 kuna, a umirovljenici s mirovinama od 2.001 do 4.000 kuna, poklon bon u iznosu od 100 kuna. Božićnice će dobiti i druge kategorije građana pa će tako roditeljima i udovicama poginulih hrvatskih branitelja dodijeliti po 500 kuna u novcu.

– Bilo je prijedloga o povećanju vrijednosti poklon bonova, no nismo u mogućnosti u ovom trenutku to financijski realizirati, a iz tog razloga nismo u mogućnosti poklon bon dati ni onima s mirovinom višom od 4.000 kuna. Poklon bonovi bit će vjerojatno  upotrebljivi u trgovinama Tommyja i Ribole kao i dosada, što ćemo uskoro urediti – kazao je pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kaštele.

Labin

Bonove u vrijednosti od 200 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom do 2.500 kuna, ali i domaćice starije od 60 godina, kao i socijalno ugroženi građani.

Slavonski Brod

Vrlo komplicirane uvjete za ostvarivanje prava na isplatu božićnice objavio je ovih dana Slavonski Brod, a da pritom uopće ne navode iznos božićnice. Uvjet je da su osobe umirovljenici samci ili da žive u umirovljeničkom kućanstvu, a osim njih u obzir dolaze i korisnici zajamčene minimalne naknade stariji od 65 godina te nacionalne naknade za starije. Samo jedna osoba iz kućanstva može dobiti božićnicu. Cenzusi su vrlo niski, za samca do 1.650 kuna, za dvočlano kućanstvo do 3.300 kuna, a za tročlano da im prihodi ne prelaze 4.950 kuna te dalje po svakom članu 400 kuna više.

Imotski

Grad Imotski će svojim umirovljenicima s mirovinama manjim od 2.500 kuna isplatiti božićnice od 300 kuna.

Buje

Grad Buje pozvao je umirovljenike s najnižim mirovinama da se prijave za isplatu božićnica, ali pritom ne navode ni iznos mirovine ni iznos božićnice.

Dosad su među gradovima odluku o isplati božićnice za 2021. objavili i Opatija koja ove godine isplaćuje više nego dosad, do 700 kuna pomoći, Umag gdje pomoć ide sve do 4.000 kuna, Velika Gorica koja umirovljenicima po novom isplaćuje do 800 kuna, dvostruko više nego dosad, a Mali Lošinj do čak 1.000 kuna potpore za blagdane. Tu je Samobor s božićnicama do 500 kuna, Pleternica daje od 100 do 400 kuna, a Koprivnica po 200 kuna pomoći. Varaždin je podigao i cenzus i iznos pomoći pa će 200 kuna (ranije 150) dobiti oni s mirovinom do 2.500 kuna, umjesto dosadašnjih 2.000 kuna. Grad Sinj povećao je božićnicu sa 300 na 400 kuna.

Grad Rijeka umirovljenicima dijeli poklon bonove od 300 kuna za Plodine, a uvjdete možete pročitati ovdje.

Još deset gradova pozvalo umirovljenike da se prijave za božićnicu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap