Nakon što je podigao cenzus, grad povećao i iznos božićnica za umirovljenike!

Jasmina Grgurić
19. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Tek rijetki gradovi odlučuju se ove godine podići i cenzus i sam iznos božićnice za umirovljenike. Potreba za tim ukazuje se s jedne strane zbog usklađivanja mirovina, zbog kojeg su mnogi prešli dosadašnji prag, a s druge strane zbog većih troškova života u pandemiji. Osim Opatije koja je učinila i jedno i drugo, njezinim je stopama, u nešto skromnijim iznosima, krenuo i grad Varaždin.

IlustracijaIMirovina.hr

Još sredinom prošloga mjeseca novi gradonačelnik grada Varaždina, Neven Bosilj pohvalio se da je podignuo dosadašnji cenzus umirovljenicima za božićnice pa će ih ove godine dobiti oni čija mirovina ne prelazi 2.500 kuna, a ne više 2.000 kuna kao dosad.

novac
Još deset gradova pozvalo umirovljenike da se prijave za božićnicu

Nužan je to potez kako bi što veći broj starijih osoba mogao ostvariti pravo na blagdansku pomoć, tim više jer mirovine iz godine u godine rastu usklađivanjem, zbog čega sve manje umirovljenika ulazi u cenzus. No, osim većeg cenzusa, Boslj je umirovljenike ovih dana razveselio i viješću kako božićnica raste sa do sada vrlo simboličnih 150 kuna na ipak malo konkretnijih 200 kuna.

Povećanjem cenzusa pomoć će ostvariti znatno veći broj građana, više od 4.000 korisnika, pri čemu njih 3.574 s mirovinom do 2.500 kuna, 427 korisnika osobne invalidnine te 15 korisnika nacionalne mirovine.

Zanimljivost je da u Varaždinu božićnice dobivaju i “unuci”, odnosno djeca do 18 godina starosti, njih više od sedam tisuća. Umjesto dosadašnjih 120 kuna, sada će dobiti 150 kuna.

 

Nakon što je podigao cenzus, grad povećao i iznos božićnica za umirovljenike!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap