Besplatne toplice za umirovljenike? Četiri susjedne zemlje kažu: Zašto ne!

Jasmina Grgurić
23. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Više od polovine hrvatskih umirovljenika prima mirovinu ispod prosjeka od 2.435 kuna, dakle žive ispod granice siromaštva, dok ih četvrtina preživljava od najnižih mirovina. Takva primanja često nisu dovoljna ni za podmirivanje najosnovnijih životnih troškova, a kamo li ljetovanja, posjete kinu i kazalištu pa i odlazak u toplice. Ipak, pozitivna praksa susjednih zemalja govori da se boravak u toplicama starijim građanima može omogućiti na račun javnih mirovinskih fondova.

Foto: Pixabay

Naši umirovljeni susjedi u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori imaju pravo na besplatni boravak u toplicama na račun javnih mirovinskih fondova. Srbijanski umirovljenici imaju pravo na besplatnu medicinsku rehabilitaciju u 24 lokalne toplice. Njihov Republički fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje u ovoj godini izdvaja 417 milijuna dinara (oko 25 milijuna kuna), čak 24 milijuna dinara više nego prošle godine, a sve za besplatnu rehabilitaciju u „banjama”, piše SUH-ov Glas umirovljenika.

Besplatne toplice za 15.000 umirovljenika

Lani je tu mogućnost u Srbiji iskoristili oko 14.000 umirovljenika, ove godine bit će ih oko tisuću više. Glavni uvjet su niska mirovinska primanja, odnosno mirovina niža od 24.980 dinara (oko 1.500 kuna). Uz to ne smiju imati drugih primanja, a uvjet je da pravo na boravak u toplicama nisu iskoristili u posljednjih pet godina.

Savez udruženja penzionera Crne Gore organizira sedmodnevni boravak svo­jim umirovljenicima u odmaralištima. Crnogor­ski umirovljenici imaju pravo na besplatni boravak, koji im omogućava mirovinski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, s tim da umirov­ljenici čija mirovina iznosi manje od 300 eura plaćaju samo pet eura dnevno, a oni iznad 300 eura, deset eura po danu.

Rehabilitacija u ‘banjama’ za bolesne i siromašne

Makedonski umirovljenici mogu koristiti toplice za sedam dana “vanjske klimatske rekreacije” tako­đer preko mirovinskog fonda koji je u nadležnosti makedonskog Ministarstva rada i socijalne politike. Filijale mirovin­skog fonda u dogovoru s ministarstvom odobravaju umirovljeni­cima besplatan boravak u lokalnim to­plicama, a uvjet za je da nemaju mirovi­nu višu od 17.000 makedonskih denara.

umirovljenik

Umirovljenicima su ukrali: Putovanja, zdravlje, kvalitetu života, priliku da čine dobra djela...

Umirovljenici u Bosni i Hercegovini na teritoriju Republike Srpske mogu se preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje prijaviti za be­splatnu desetodnevnu rehabilitaciju u srbijanskim „banjama”, ali ne i u brojnim lokacijama na teritoriju Federacije BIH. Od ove godine tisuću umirovljenika iz Federacije Bosne i Hercegovine imat će priliku za besplatno topličko liječenje od sedam do deset dana, jer je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje ove godine odobrio 470.000 mara­ka za tu namjenu. Pravo na liječenje imat će bolesni umirovljenici s najnižim primanjima.