U ovoj zemlji skoro polovina umirovljenika prima mirovinu manju od 1.250 eura

Jasmina Grgurić Zanze
23. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Ono što je za hrvatske umirovljenike nedostižan san, za njemačke je siromaštvo. Tako njih 42 posto prima mirovine manje od 1.250 eura, dok otprilike svaki četvrti ima manje od 1.000 eura mirovine. Zastupnik Dietmar Bartsch rekao je da su takve brojke deklaracija siromaštva u Njemačkoj. Smatra da bi mirovine u 2024. godini trebale rasti deset posto kako bi se nadoknadila inflacija.

Stariji muškarac drži novac u rukama

Umirovljenik s mirovinom | pexels

Prema izračunu Saveznog ureda za statistiku, četiri od deset umirovljenika u Njemačkoj mora preživjeti s manje od 1.250 eura mirovine. Naime, čak 42,3 posto ima neto prihod manji od 1.250 eura mjesečno. To pokazuje izračun Saveznog ureda za statistiku dostavljen na zahtjev zastupnika Dietmara Bartscha, navode njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.de.

Nadalje, otprilike svaki četvrti umirovljenik (26,4 posto) prima manje od 1.000 eura. Žene u prosjeku imaju nižu mirovinu. Njih 53,5 posto prima manje od 1.250 eura mjesečno, dok je takvih muškaraca 28,2 posto. Prema njemačkom mirovinskom atlasu mirovinskog osiguranja u 2023. godini, prosječna bruto mirovina u 2022. iznosila je 1.728 eura za muškarce i 1.316 eura za žene, piše fenix-magazin.de. Razlika u mirovinama muškaraca i žena nije zanemariva ni u Hrvatskoj pa tako  žene primaju u prosjeku 474,48 eura, dok su muškarci u studenom lani dobili 558,89 eura, o čemu smo pisali ovdje.

Političar Bartsch istaknuo je da su ovakve brojke deklaracija siromaštva, a primatelje mirovina nazvao je glavnim gubitnicima inflacije.

– Ove godine nam treba jednokratno i dodatno povećanje mirovina od deset posto da barem nadoknadimo inflaciju, rekao je Bartsch ističući pad kupovne moći umirovljenika već četvrtu godinu zaredom.

Zbog teškog položaja sve više umirovljenika nastavlja raditi i nakon službenog odlaska u mirovinu pa je tako čak više od milijun zaposlenika starije od 67 godina. Većina ih u mirovini odluči raditi takozvane male poslove, piše Fenix-magazin.de.

Copy link
Powered by Social Snap