Gotovo 700 umirovljenika više zaposleno u samo mjesec dana: Traže se prodavači, kuharice…

Jasmina Grgurić Zanze
29. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Gotovo 700 umirovljenika više zaposlilo se u samo mjesec dana pa je tako krajem ožujka radilo 28.735 građana koji su u mirovini. Do porasta broja radnika došlo je u djelatnostima koje su generalno i najtraženije na tržištu rada s deficitom radne snage. Umirovljenici su najviše traženi kao prodavači, ali i u građevini, preradi, turizmu… Radi i sve više stručnjaka u mirovini, a na burzi rada najviše je oglasa za prodavače, čistače i kuhare u mirovini.

Starija prodavačica | Pexels

Stariji prodavači sve su traženiji na tržištu rada | Pexels

Turistička predsezona, a kamo li sezona, krajem ožujka nije još bila ni na pomolu pa ipak, od kraja veljače do kraja ožujka zaposlilo se 676 umirovljenika. Velik je to skok koji se obično događa samo u srcu sezone, a takva brojka potvrđuje da su upravo građani u mirovini sve poželjnija radna snaga. Zadnjeg dana ožujka imali smo 28.735 umirovljenika koji rade, a krajem veljače 28.059, o čemu smo pisali ovdje. Ovakvim tempom rasta broj zaposlenih umirovljenika u kolovozu bi vrlo lako mogao premašiti 30.000 radnika u mirovini.

Gotovo 5.000 umirovljenika zaposleno u trgovini

Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Do porasta broja radnika došlo je u djelatnostima koje su generalno i najtraženije na tržištu rada s deficitom radne snage. U trgovini radi 4.885 umirovljenika, što je 86 više u ožujku u odnosu na veljaču. U prerađivačkoj industriji ih je 3.836, što je 63 više, građevina okuplja 3.152 njih, što je 71 više, dok turistički sektor pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane ima 1.591 radnika u mirovini, što je već sada skok od 122 radnika u odnosu na veljaču. U prijevozu je 2.322, čak stotinu više nego mjesec ranije.

Premda se umirovljenici većinom zapošljavaju u jednostavnim,  a samim time i slabije plaćenim djelatnostima, sve ih je više i u onim stručnim i znanstvenim. Stručnjaka, znanstvenika i tehničara je 3.876, 70 više nego u veljači, a 3.188 umirovljenika radi u administraciji koja također bilježi blagi rast. Zdravstvena zaštita i socijalna skrb zapošljava 1.669 umirovljenika, također sve više iz mjeseca u mjesec.

Starije radnike traže za prodavače, čistače, kuhare…

zapošljavanje umirovljenika
Traže se ginekolozi, čistačice, zidari... Pogledali smo ponudu poslova na portalu za zapošljavanje umirovljenika

Da su umirovljenici tražena ‘roba’ na tržištu rada, potvrđuje i ponuda poslova na ‘umirovljeničkoj’ burzi rada pri Zavodu za zapošljavanje. Očekivano najveća potražnja je za prodavačima za koje je trenutno na raspolaganju 160 oglasa za posao. Traže se i 123 čistačice i 55 kuhara te uz to još 37 pomoćnih kuhara i 22 kuhinjska radnika. Za čuvara je 73 oglasa, a za medicinske sestre i tehničare u mirovini raspisana su 33 natječaja, a traži se i 23 njegovatelja. Po 26 oglasa je za vozače teretnih i lakih dostavnih vozila, 23 za konobare i 17 za dostavljače.

Očekivano, većina ovih poslova nudi se na obali, od Rijeke preko Zadra, Šibenika i Splita pa sve do Dubrovnika, ali ne nedostaje ih ni u unutrašnjosti Hrvatske. Kada je riječ o spolnoj strukturi, i dalje je gotovo dvostruko više muškaraca nego žena koji rade u mirovini, točnije 18.683 umirovljenika naspram 10.052 umirovljenica koje rade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap