Most predlaže ukidanje poreza na mirovine: Inflacija je odavno pojela i plaće i mirovine’

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Da je inflacija odavno pojela i plaće i mirovine, rekao je Mostov Nikola Grmoja. Most predlaže ukidanje poreza na mirovine te smanjenje poreza na dohodak. Osim toga, predlažu indeksaciju mirovina sukladno inflaciji, a u svom programu nude i kvalitetniju skrb za starije te dostojanstvenu starost.

Nikola Grmoja | Snimak zaslona HRT

Nikola Grmoja | Snimak zaslona HRT

Most predlaže ukidanje poreza na mirovine te smanjenje poreza na dohodak kako bi rasle plaće na 15 posto te osnaživanje demografije. U Osijeku se biračima 4. izborne jedinice obratio Mostov kandidat za premijera na parlamentarnim izborima Nikola Grmoja. Osvrnuo se pritom na rast inflacije i život građana.

Grmoja: Indeksirati mirovine sukladno inflaciji

– Inflacija je odavno pojela i plaće i mirovine. Odgovornost je ove Vlade, koja je gurala euro u najgorem mogućem trenutku. Treba nužno rasteretiti plaće kako bi dodatno rasle, ukinuti porez na mirovine, indeksirati mirovine, dakle sukladno inflaciji kako bi naši ljudi mogli živjeti u Hrvatskoj, izjavio je Nikola Grmoja, piše hrt.hr.

Most i u svom izbornom programu navodi da će ukinut porez na mirovine za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura.

– Uskladit ćemo visinu osobnog odbitka svih mirovina sa stopom trenutne inflacije, jer su naši umirovljenici zaslužili dostojanstvenu starost, navode u programu.

Razvoj skrbi za starije i dostojanstvena starost

Baka čita unuci
Most djedovima i bakama nudi 309 eura za roditeljski dopust umjesto roditelja: 'Baba bu ga dojila'

Nude i razvijanje dodatnih načina skrbi za starije osobe, kojima je cilj zadržati korisnike što duže unutar vlastitog doma, uz pružanje odgovarajućih usluga, pomoći i podrške stručnjaka kako bi se omogućilo kvalitetno i aktivno starenje poticanjem nestambenih centara za cjelodnevni i poludnevni boravak korisnika.

– Također, cilj je omogućiti dostojanstvenu starost ukidanjem poreza na mirovine i usklađivanjem visine osobnog odbitka na mirovine s inflacijom, te omogućiti društvenu integraciju ranjivih društvenih skupina kroz konkretne mjere usmjerene prema rješavanju institucionalnih prepreka s kojima se susreću osobni asistenti, pomoćnici u nastavi i roditelji njegovatelji, navode u programu.

Podsjetimo, Most predlaže i demografsku mjeru kojom bi se pomoglo roditeljima, ali i djedovima i bakama s 309 eura dodatka na mirovinu u slučaju da uzmu roditeljski dopust za čuvanje unuka, o čemu smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap