‘Umirovljenici zajedno’ o rastu mirovina: Ljudi moraju odlučivati hoće li kupiti hranu ili lijek

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Mirovine nisu nikad rasle više i brže, ali nikada nisu bile realno manje, jer su još više od toga uslijed inflacije i uvođenja eura rasle cijene, upozoravaju iz političke platforme ‘Umirovljenici zajedno’. Stariji građani moraju svakog mjeseca odlučiti hoće li kupiti lijek ili nešto od hrane, kažu, a najgore dolazi jer ljeti skaču cijene zbog pojačane potražnje u turističkoj sezoni. Rješenje vide u bojkotu onih koji se vode pohlepom te pozivaju udruge da se aktiviraju po ovom pitanju.

Starija umirovljenica u kupovini

Kupovina namirnica | Ilustracija: Unsplash

Da rast mirovina od oko četiri posto umirovljenicima ne znači previše, jer su poskupljenja enormna zbog inflacije i uvođenja eura, smatraju iz političke platforme ‘Umirovljenici zajedno’. Ukazuju i na paradoks da mirovine nikada nisu više i brže rasle nego posljednjih godina, a istovremeno pada kupovna moć uz sve više onih koji su se našli ispod linije siromaštva. Mirovine su posljednje četiri godine rasle više od 30 posto, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, cijene hrane rasle su i više, što znači da mirovina zapravo pada.

Na ljeto nas čekaju dodatna poskupljenja

Novčanice eura u rukama
Evo koliko su u mandatu ove Vlade rasle mirovine, koliko plaće, a kolika je bila inflacija

– Razgovaramo s umirovljenicima diljem Hrvatske i svugdje čujemo istu priču. Velik broj njih morao je posljednjih mjeseci odlučivati o tome hoće li kupiti neophodan lijek ili hranu. To nije život dostojan čovjeka, a osobito nekoga tko je proveo cijeli radni vijek stvarajući ovu državu. Da je netko prije četiri godine rekao da ćemo se radovati kada nešto poskupi ‘samo’ za 10 ili 20 % mislili bi da se šali, no na žalost mnogih koji jedva spajaju kraj s krajem, ipak se radi o stvarnosti. Da sve bude još gore, posebno za umirovljenike, Hrvatska kao turistička destinacija tijekom ljetnih mjeseci ima veliki rast potražnje za robama i uslugama što mnogi, posebno trgovci, iznajmljivači i ugostitelji iskoriste za dodatno podizanje cijena doslovno svega pa tako i hrane i drugih artikala, što se dodatno odražava na ionako loš standard umirovljenika, upozoravaju koordinatori ove platforme, Milivoj Špika i Lazar Grujić.

Bojkotiranje onih koji se vode pohlepom

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Stigle veće mirovine, Šemper upozorava: 'Rast je manji od obećanog, šteta je 2,5 milijuna eura'

U situaciji neopravdanog dizanja cijena, najveće su žrtve građani s malim plaćama i mirovinama. Nije realno od trgovaca očekivati smanjivanje cijena, niti će se to dogoditi sve dok ima dovoljno onih koji su spremni platiti cijenu za njihove robe i usluge. Jedino što građani mogu uraditi u borbi protiv nerazumnih povećanja cijena, kažu ‘Umirovljenici zajedno’, je bojkot. Ne treba, ističu, očekivati od Vlade, Hrvatskog sabora ili nekog drugog da se bez prava ili zakonske osnove uopće miješa u formiranje cijena. Pozivaju umirovljeničke i druge udruge da se aktiviraju o ovom pitanju.

– Umirovljenicima su nužne informacije o kretanju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica u pojedinim trgovinama ili trgovačkim centrima koji se nalaze u njihovoj blizini, ali i konkretne akcije protiv trgovaca i proizvođača koji primjenjuju nepoštene poslovne prakse. Organizirani i jedinstveni građani mogu veoma brzo stati na kraj neopravdanom podizanju cijena bojkotiranjem svih onih koji se vode pohlepom, umjesto trgovačkom etikom koja podrazumijeva zaračunavanje razumnih marži, zaključuju iz političke platforme.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap