Mirovine žena i muškaraca: Postoje vidljive razlike u njihovim iznosima, ali stvari idu na bolje

Ana Kanazir
21. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Dobro je poznato kako se često plaće između žena i muškaraca bitno razlikuju, a ništa drugačija situacija nije ni što se tiče mirovina. Tako na primjer žene, korisnice osnovnih mirovina (bez DVO, ZOHBDR i HVO) su u studenome dobile prosječan iznos od 630,02 eura, dok su muškarci za isti mjesec dobili 732,70 eura. Ipak, iako je vidljiv jaz između iznosa mirovina žena i muškaraca, on se s godinama nešto smanjio pa se sada radi o postotku od 15,1 posto na sveukupne mirovine, bez povlaštenih mirovina, kako navode iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

euri u rukama

Euro | Foto: mirovina.hr

Iznosi mirovina se mijenjaju, a redovitim usklađivanjima se oni i povećavaju. Ipak, bez obzira na to, postoje velike razlike između mirovina žena i muškaraca, a to pokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. S druge strane, situacija se nešto i poboljšala u posljednjih nekoliko godina.

Žene u mirovinu idu sve kasnije: 'Kao da trčite maraton 35 godina pa vam netko kaže - trči još deset godina'

Diskriminacija koja traje godinama

Diskriminacija žena je vidljiva na svakom koraku, a u tome ne zaostaju ni iznosi mirovina, kada se uspoređuju s iznosima mirovina koje dobivaju muškarci. Žene često imaju manje plaće od muškaraca, dob za umirovljenje im je manja, a na kraju imaju i manje mirovine. To dokazuju i statistički podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ipak, ova razlika u mirovinama nije samo prisutna kod nas, već i u zapadnoeuropskim zemljama gdje se recimo radi o rodnom jazu od čak više od 40 posto u nekim zemljama. U Hrvatskoj je rodni jaz sve do 2019. godine rastao za dva prosječna poena, što se nakon ove godine mijenja.

– Naime, od 1. siječnja 2019. podignuta je najniža mirovina za 3,13 posto, a od 1. siječnja 2023. još za sljedećih tri posto. Zatim su porasle za deset posto obiteljske mirovine, te je uveden i obiteljski dodatak od prosječno 100 eura. Time su porasle upravo one kategorije mirovina u kojima su velika većine – žene, objasnila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović u Glasu umirovljenika.

Dodaje i kako su iz Sindikata, uz pomoć HZMO-a izračunali koliko iznosi rodni jaz, a radi se o 20 posto na svekupnim mirovinama, odnosno bez povlaštenih mirovina on trenutno iznosi 15,1 posto. Za usporedbu, 2018. godine je on iznosio 24,9 posto na sveukupnim mirovinama.

Pogled na statistiku

U studenome 2023. godine je tako prosječna mirovina žena s međunarodnim ugovorima iznosila 428,88 eura, a za muškarce 479,69 eura. Žene koje primaju mirovine bez međunarodnih ugovora dobile su 474,48 eura, a muškarci su dobili 558,89 eura.

Žene, korisnice osnovnih mirovina s međunarodnim ugovorima (bez DVO, ZOHBDR i HVO) su u studenome dobile prosječan iznos od 630,02 eura, dok su muškarci za isti mjesec dobili 732,70 eura. Iznosi osnovnih mirovina bez međunarodnih ugovora za umirovljenice su iznosile 632,30 eura, a za umirovljenike 736,72 eura.

Ipak, jedna kategorija mirovina u kojoj žene dobivaju veći iznos je obiteljska mirovina, pri čemu su žene u prosjeku dobile 378,69 eura, a muškarci 349,56 eura, a razlog je vjerojatno što ima puno više žena koje primaju obiteljske mirovine, nego muškaraca, o čemu smo pisali ovdje. Razlog ovome je i što žene u prosjeku žive dulje do muškaraca pa onda naslijede muževu mirovinu.

Graf osnovne mirovine žena i muškaraca

Osnovne mirovine žena i muškaraca | Foto: Screenshot HZMO

Fotomontaža Andreja Plenkovića u Saboru
Plenković najavio novu mjeru: Majkama koje idu u mirovinu 12 mjeseci dodatnog staža

Što sve utječe na razliku u mirovinama?

Na male mirovine utječe i manji broj godina radnog staža, ali i rođenje djeteta, pri čemu žene prvotno za rođenje djeteta nisu dobile ništa radnog staža, a to se promijenilo za vrijeme ministra rada i mirovinskog suda Josipa Pavića kada je uveden staž od šest mjeseci po djetetu.

Ovime se stanje malo popravilo, ali i dalje nedovoljno. Ipak,  majke koje su u mirovinu otišle 2019. godine bi po novome trebale dobiti godinu dana staža po djetetu, što je dobra stvar, ali ovdje se onda stvara nova vrsta diskriminacije između samih majki, o čemu smo pisali i ovdje.

Ipak, ova promjena majkama donosi veću mirovinu. Primjerice, ako je aktualna vrijednost mirovine po godini staža trenutno 11,77 eura, majka koja ima dvoje djece dobit će točno toliko veću mirovinu. Za jedno dijete dobit će pola od toga iznosa, ako ima četvero, dobit će 23,54 eura više. Ako premijer ispuni ovo obećanje, onda ćemo govoriti o dvostruko većim iznosima, primjerice majka s troje djece po odlasku u mirovinu dobivala bi tri godine dodatnog staža u trostrukoj vrijednosti AVM-a, odnosno 35,31 euro. Još ima puno toga za napraviti za smanjenje razlika u iznosima između mirovina žena i muškaraca, ali svaki pomak je dobrodošao.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap