Svugdje nedostaje liječnika, a u ovom gradu u Hrvatskoj ih ima dovoljno, evo koje je njihovo rješenje

Ana Kanazir
29. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Dobro je poznato kako nedostaje liječnika ili pak rade oni koji su u mirovini, a veliki problemi se javljaju i u domovima zdravlja. Ipak, u Osijeku je situacija nešto drugačija. Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, Krunoslav Šego je rekao kako nisu imali potrebe za vraćanjem liječnika iz mirovine ili za zapošljavanjem stranih radnika prošle godine. Oni su razmišljali unaprijed pa su puno ranije zaposlili strane djelatnike.

Liječnik Foto: Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić je izjavila kako je 771 liječnik stariji od 60 godina, ali i kako ćemo za pet godina ostati bez 30 posto liječnika. To bi mogao biti velik problem za veći dio Hrvatske, ali čini se kako Osijek, barem zasada, nema problema s liječnicima.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Liječnici se na posao vraćaju iz mirovine: 'Sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti'

Osim umirovljenika, na rad u bolnicama i zdravstvu općenito se pozivaju i liječnici iz drugih država Europske unije, ali i oni iz ne članica EU. Iz Osijeka su ovaj korak napravili još ranije pa prošle godine nisu imali tih potreba. Informaciju je potvrdio i zamjenik ravnatelja KBC-a Osijeka, Krunoslav Šego.

– KBC Osijek nije imao potrebu za kadrom iz mirovine ili iz zemalja ne članica EU, ne u prošloj godini. Jer, gledajte, to je najčešće problem manjih bolnica u Hrvatskoj. Takve se potrebe mogu dogoditi u Koprivnici koju ste spomenuli, Čakovcu, Slatini, Virovitici, Vukovaru… Osijek, svakako Zagreb, Rijeka i Split nisu u takvoj situaciji, rekao je gospodin Šego za portal Osijek Express.

Situacija je nešto drugačija po pitanju obiteljske medicine, pri čemu u Zagrebu nedostaje liječnika s obzirom na to da se Dom zdravlja Centar zatvorio jer je u mirovinu otišlo troje liječnika, pri čemu je 3.500 osoba ostalo bez liječnika. Više o ovom slučaju možete pročitati ovdje.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap