Problemi u obiteljskoj medicini: ‘U idućih pet godina ostat ćemo bez 30 posto liječnika’

Ana Kanazir
12. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Nije tajna da nam nedostaje liječnika, ali se sada govori o nagađanjima kako će u idućih pet godina u mirovinu otići još 30 posto liječnika. Jednako tako, neki se domovi zdravlja zatvaraju, kao Dom zdravlja Centar u Zagreba, pri čemu je bez svojeg liječnika opće prakse ostalo 3.500 osoba, a neke su i poljubile vrata jer o istom nisu bile obaviještene. O cijelom slučaju se oglasilo Ministarstvo zdravstva, kao i Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

lijecnici

Foto: Unsplash

Kao što smo već pisali ovdje, iz KBC-a Rijeka je u mirovinu krajem prošle godine otišlo 73 djelatnika, a situacija nije drugačija ni u drugim gradovima, a predviđa se da će gotovo 800 liječnika otići u mirovinu u idućih pet godina, što znači da će bez svojeg liječnika ostati deseci tisuća građana. Upravo zato je važno uložiti dodatne napore u bolje zdravstvo.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Domovi zdravlja se zatvaraju

Uskoro kreću preventivni zdravstveni pregledi: Bit će posebno usmjereni k jednoj skupini građana

Iako je donesena nova zdravstvena reforma prema kojoj bi se pacijent trebao staviti u središte, čini se kako u budućnosti pacijenta neće imati tko liječiti. Više o svim promjenama koje nam donosi reforma smo pisali ovdje, a spomenut ćemo samo preventivne preglede koji bi trebali zaživjeti krajem ožujka, a na koje će biti pozvane sve punoljetne osobe koje posljednje dvije godine nisu bile kod liječnika, ali prednost će imati starije osobe, o čemu možete čitati ovdje.

Da se ne radi samo o podacima o manjku liječnika, pokazuje i primjer Doma zdravlja Centar u Zagrebu u kojemu su u mirovinu otišla čak tri liječnika, zbog čega su tri ambulante zatvorene, a 3.500 osoba je ostalo bez liječnika. Jednako tako će se ovaj dom zdravlja kroz mjesec dana potpuno zatvoriti pri čemu će doći i do značajnih promjena, navodi Danas.hr.

Kako je izjavio Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar uštedjet će se više od pola milijuna godišnje samo na režijama. Dodao je i kako su obavještavali pacijente o odlasku liječnika neko vrijeme, ali kako nisu uspjeli doći do svih pacijenata, jer neki ne koriste e-mail, a neki ne znaju pretraživati internetske stranice doma i zato su neki od njih poljubili vrata kada su došli na pregled. Više o ovome smo pisali i ovdje.

Oglasilo se i Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva je priopćilo da je zatražilo žurno očitovanje Grada Zagreba, kao osnivača Doma zdravlja – Centar, zbog pritužbi građana da nisu pravodobno obaviješteni o ukidanju timova opće medicine u tom domu zdravlja. HZZO je o zatvaranju ordinacije obaviješteno tek 3. siječnja, nakon čega je poslao obavijest pacijentima, navodi Index.

Kao što smo već pisali, novom bi se reformom trebala jačati uloga domova zdravlja, a trebali bi se i rasteretiti timovi obiteljske medicine uvođenjem administratora i sestrinskim savjetovalištima.

U razradi je i novi model ugovaranja zdravstvene zaštite koji uključuje i primarnu zdravstvenu zaštitu. Novi model ugovaranja uključuje i novi model plaćanja zdravstvenih ustanova i pružatelja zdravstvene zaštite, koji će dodatno pratiti i vrednovati učinkovitost i kvalitetu rada liječnika, poručuju iz Ministarstva.

U idućih pet godina ćemo biti bez 30 posto liječnika

lijecnici
Pacijenti se najčešće žale na slabu komunikaciju s liječnicima: Za to postoji nekoliko uzroka, ali i rješenja

Osim toga, u svim županijama u Hrvatskoj nedostaje liječnika, a interesa za obiteljsku medicinu baš i nema, što je potvrdila i predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM), Nataša Ban Toskić.

– 771 liječnik stariji je od 60 godina. Perspektiva je da ćemo u idućih pet godina ostati bez 30 posto liječnika. Nema odgovora na to tko će ih zamijeniti jer interesa za obiteljsku medicinu nema, a trenutno je na specijalizaciji oko 200 liječnika, rekla je Ban Toskić i dodala kako bi liječnicima trebalo povećati plaće za oko 30 posto.

Spomenula je i kako bi ih trebalo rasteretiti vođenja administracije, a upravo je rješenje tog problema predložila Jasna Karačić, šefica Udruge za promicanje prava pacijenata. Ona kaže da bi se u reformu zdravstva trebala uvesti mogućnost da specijalisti sami mogu izdati lijek ili uputiti pacijenta na daljnje pretrage, bez potrebe da obiteljski liječnik ponovno izdaje uputnice i recepte, a sviđa joj se i ideja zapošljavanje posebne osobe za administraciju, o čemu više možete vidjeti ovdje.

‘Umjesto da rješava goruće probleme, ministar izmišlja toplu vodu’

Osim toga, iz KoHOM-a su na svojim stranicama objavili i priopćenje u kojem su prozvali ministra zdravstva Vilija Beroša jer, kako kažu, izmišlja nepotrebne preventivne preglede, umjesto da se suoči s problemom propadanja primarne zdravstvene zaštite.

– Umjesto da rješava goruće probleme u sustavu, ministar izmišlja toplu vodu, pa zaboravlja da je preventiva oduvijek bila dio posla obiteljskih doktora”, ističe KoHOM u priopćenju navodeći da sistematski pregledi postoje desetljećima u Hrvatskoj, od onih u školama i na fakultetima, do pregleda prilikom zapošljavanja i izdavanja vozačke dozvole, navode u priopćenju.

Dodali su i kako je u nešto više od prošla dva mjeseca otišlo šest obiteljskih liječnika, pri čemu je novih 12 tisuća pacijenata ostalo bez svojeg liječnika. Jednako tako, ljuti su jer liječnici nisu dobili administrativnu pomoć koju im je ministar obećao, već se osnovana radna skupina sastala samo jednom, ali nije ništa poduzeto.

– Naših specijalizanata ima jedva 13 posto u odnosu na broj liječnika, a broj starijih od 60 godina je čak 35 posto. Starijih od 55 godina je više od 50 posto. I oni skrbe o gotovo 3,7 milijuna pacijenata, u grubom prosjeku oko 200 tisuća pacijenata dnevno, napisali su u priopćenju

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap