Ekološke alternative plastičnim posudama za rasade: posude od papira, kartona i školjaka

Barbara Jurišić
20. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Zbog vremenskih neprilika koje nam je priroda donijela, moramo ponoviti sadnju nekih kultura. Krastavci, na primjer, su potpuno spaljeni od sunca. Kada pravimo rasadu biljaka, često koristimo kaljeve ili plastične čaše koje brzo izgube svoju funkciju, puknu te njihovim bacanjem stvaramo novi otpad. Donosimo vam nekoliko ekoloških alternativa.

Školjke labuđih dagnji
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Čak i ako vas ne brine stvaranje otpada, možete se naći u situaciji gdje baš danas želite posijati sjemenke svojih biljaka, ali nemate u što. Dovoljno je samo da pogledate oko sebe i otkrit ćete razne stvari u kojima to možete napraviti.

Rasada u kartonima od toaletnog papira ili od novinskog prospekta

Za ovu metodu, trebat će vam:

  • Kartonska rola od wc papira
  • Nožić
  • Gajbica od povrća, kutija od cipela ili slično

Jednostavno složite karton, kao na videu, te ga napunite zemljom do dvije trećine. Na zemlju stavite sjemenku/sjemenke i pokrijte ih s još malo zemlje. Kartonske posude posložite u gajbicu od povrća. Ako imate neku kutiju, prije slaganja posudica, izbušite njezino dno kako bi višak vode mogao otjecati. Sama kartonska posudica će jako dugo zadržavati vlagu.

Isti takav postupak je i s kutijicama od starih novina. Jedino je važno da stari novinski papir nije sjajan jer takav papir ne upija vodu. Posude od novinskog papira su stabilne  tek kada su pune zemljom i jedna pored druge. Veličinu posude možete odrediti veličinom papira i valjkastog predmeta oko kojeg motate papir.

Kada sadite biljke, dobro natopite rasadu te ćete lako moći pokidati posudice. Kada završite s njima, možete ih baciti u kompost.

Rasada u kartonima od jaja

Za ovu metodu, trebat će vam:

  • Karton od jaja
  • Plitka posuda
  • Nešto s čime ćete napraviti rupu na dnu, ja sam upotrijebila olovku

Za karton od jaja je, kao i za novine, važno da se ne sjaji. Dio koji ćete probušiti stavite u vodu kako bi se on razmekšao. Tako ćete osigurati da s manje truda probušite rupu na dnu koja će služiti za otjecanje vode.

Slika gore: namočeni karton od jaja
Slike dolje: Bušenje kartona i izbušeni dio kartona u otkinutom poklopcu
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Posudu možete ponovno iskoristiti, ali, ako je u lošem stanju, možete ju usitniti i baciti u kompost.

Rasada ili sadnja u školjkama

Za ovu metodu, trebat će vam:

  • Školjka
  • Rukavice, ako radite s riječnim školjkama

Koristila sam školjke labuđih dagnji koje sam pronašla prazne u rijeci Dravi. Praktične su i dekorativne za sadnju biljaka koje ne zahtijevaju puno zemlje te u njima možete razmnožiti ukrasno bilje. Riječne školjke često ispucaju kada se osuše te mjesta na kojima se nalaze pukotine mogu biti izuzetno oštra stoga budite oprezni. Ako idete u „lov“ pazite da ne nagazite jednu od školjaka jer su im i rubovi oštri.

Rasada u labuđoj školjci
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Školjke napunite zemljom te u njih stavite male biljke ili sjemenke. Školjke položite na zemlju. Ujedno ćete imati hranu za zemlju, zbog vapna u školjki, i lijepu dekoraciju. Pukotine će poslužiti otjecanju viška vode. Nakon nekoliko godina će se školjka početi razgrađivati te postati krhka. Tada će biti vrijeme da ju bacite u kompost.

Provjerite i ostale savjete u vrtu ili na balkonu:

Copy link
Powered by Social Snap