SUH poslao pismo ministru Piletiću: ‘Tražimo da ozbiljno razmotrite svoje politike prema umirovljenicima’

Ana Kanazir
13. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatska već dulje vremena, s drugim umirovljeničkim udrugama, iznosi svoje nezadovoljstvo odnosom vladajućih prema umirovljenicima, ali i ljutnju zbog neizvršavanja njihovih zahtjeva. Upravo zato je predsjednica spomenutog Sindikata, Jasna A. Petrović odlučila poslati otvoreno pismo ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marinu Piletiću u kojem traži brzu reakcije njega i Vlade i rješavanje određenih problema umirovljenika.

Jasna A. Petrović i pismo koje je poslala ministru Piletiću

Jasna A. Petrović | Foto: Privatna arhiva/screenshot

Kako bi se shvatila ozbiljnost situacije i važnost zahtjeva koje su na stol još ranije stavili iz Sindikata umirovljenika, predsjednica Sindikata, Jasna A. Petrović je poslala otvoreno pismo ministru Piletiću. Osim toga, povod za pismo je bila i dinamikom rješavanja zahtjeva čijom brzinom iz Sindikata nisu zadovoljni. Ipak, ovo nije prvo pismo koje je umirovljenička udruga poslala vladajućima, o čemu smo pisali i ovdje.

Umirovljeničke udruge stavile sve adute na stol: Izdvojili smo četiri vrlo važna zahtjeva

Neispunjavanje svih zahtjeva

Sindikat umirovljenika je otkrio koje sve zahtjeve traže još ranije, a samo neki od njih su: isplata 13. mirovine, ukidanje penalizacije za sve prijevremene umirovljenike odmah kada napune 65 godina, a tražili su i proširenje odredbe o šest mjeseci dodatnog staža po svakom rođenom ili posvojenom djetetu za sve umirovljenice, a ne samo one koje su u mirovinu otišle od 1. siječnja 2019. Jednako tako, Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatska tražili su da usklađivanje mirovina bude sto posto u korist povoljnijeg indeksa.

Zbog nezadovoljstva i nedovoljne brzine ispunjavanja zahtjeva Jasna A. Petrović, odlučila je poslati otvoreno pismo ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marinu Piletiću. Povod je bilo i neispunjavanje svih šest zahtjeva Sindikata, kao i djelomično ispunjavanje samo njih dva.

– Sindikat umirovljenika Hrvatske obraća Vam se zbog nezadovoljstva hrvatskih umirovljenika kojeg su prouzročile Vaše jednostrane odluke koje ste nam praktički priopćili na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Od šest naših zahtjeva pristali ste, i to tek djelomično i modificirano na štetu umirovljenika, ‘usvojiti’ tek dva zahtjeva, i to bez davanja rokova za realizaciju. Izrazili smo djelomično zadovoljstvo pomacima u vezi poboljšanja formule usklađivanja, kao i novim pristupom godišnjem dodatku koji bi sada primali svi umirovljenici. No, to nije dovoljno, objašnjeno je u pismu.

O detaljima oko usklađivanja se nije stiglo razgovarati

Iz Sindikata su podsjetili kako je prvi zahtjev Sindikata bio da se mirovine odmah počnu usklađivati i da se prijeđe na stopostotni iznos povoljnijeg indeksa rasta – cijena ili plaća, a da se za one najugroženije uvede i socijalni faktor povećanja mirovine.

– U zahtjevu smo tražili da se dvaput godišnje uvede izvanredno konvergencijsko usklađivanje, kako bi se svima koji su umirovljeni nakon 1. 1. 1999. isplatio preostali dug zbog pogrešnog izračuna prve aktualne vrijednosti mirovine (AVM) od 10,5 posto. Takvom se mjerom htjelo kroz pet godina dosegnuti cilj koji je u svojim temeljnim dokumentima postavio HDZ od 60 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, a što je ujedno i prosjek EU, navedeno je u pismu.

Ipak, dodaje Jasna A. Petrović kako je ministar na kraju pristao jedino na promjenu formule usklađivanja mirovina (85-15), a koja neće donijeti neki značajniji pomak, pogotovo ne onima s nižim mirovinama.

– Problematično je i što se usklađivanja vrše tek svakih šest mjeseci, a umirovljenici moraju čekati i dodatna dva mjeseca da bi im se uplatio povećani iznos sa zaostacima, što je u uvjetima postojeće inflacije štetno za umirovljenike. Također, i dalje držimo da se u formulu treba uvrstiti rast cijena i plaća na četiri decimale kako bi imali točne izračune. Nismo uspjeli o ‘detaljima’ niti razgovarati, napisala je Petrović.

Jasna Piletić
Doznajemo detalje o 13. mirovini: Iznos će ovisiti o radnom stažu, ali isplata tek nagodinu

Dodatak ili 13. mirovina

Dotaknula se i teme koja zanima brojne umirovljenike i za koju nas i vi, naši čitatelji, često pitate, a radi se o 13. mirovini, odnosno dodatku koji je više puta obećan, a na kraju je poznato kako će se raditi o dodatku koji će biti isplaćen iduće godine.

– Svi umirovljenici očekivali su već za ovaj Božić dobiti jednu naknadu, što bi se poklopilo sa zahtjevom umirovljeničkih udruga o isplati jednog godišnjeg dodatka na mirovine, ali koji bi uključio sve umirovljenike, a ne samo one do određenog cenzusa. Ministre, i ovaj naš prijedlog nismo raspravili već ste sami odlučili da ćete ga isplatiti tek sljedeće godine, svima, ali po novom modelu gdje će se dodatak isplaćivati prema godinama ostvarenog staža, i to sa smiješno niskih 5 eura po godini staža. Tako će umirovljenici s malo staža, npr. za 15 godina, dobiti 75 eura godišnjeg dodatka, a oni s 40 godina 200 eura. . Ne, s takvim modelom računice umirovljenici nisu zadovoljni, a nije niti SUH. Kakav bi to dodatak dobili korisnici invalidskih mirovina koji imaju, ne svojom krivnjom, npr. osam godina staža?

Nadalje, Vašom matematikom se izjednačuje 35 godina rada nekog obrtnika koji je uplaćivao minimalne doprinose (i usput sagradio kuću i vikendicu s bazenom) i 35 godina rada nekog radnika ili liječnika koji je uplaćivao duplo više od njega, objasnila je.

‘Božić će mnogi provesti sami za polupraznim stolovima’

Uz to, predsjednica Sindikata umirovljenika smatra i kako je potrebno utvrditi godišnji dodatak na bazi godina staža i uplaćenih doprinosa, odnosno u visini 40 posto individualne mirovine svakog umirovljenika. S time da bi se za one s nižim mirovinama trebalo dodatno pobrinuti drugom socijalnom mjerom.

– No, zbog Vaše računice kako su zahtjevi umirovljenika preskupi, ovaj Božić mnogi će stari provesti sami za polupraznim stolovima, bez mogućnosti da na obiteljski ručak pozovu djecu i unuke, bez prava na obitelj. Zar doista mislite da se toj napaćenoj i najsiromašnijoj populaciji tako treba čestitati Božić?, upitala je ministra.

Penalizacija je veliki problem

Još jedna aktualna tema je i tema penalizacije, odnosno ukidanje penalizacije za sve one koji su morali otići u prijevremenu mirovinu, a koji sada zbog toga imaju i niske mirovine.

– Preskočili ste i razgovor o zahtjevu umirovljenika koji su, ne svojom krivicom, morali ići u prijevremenu mirovinu zbog stečaja i propasti tvrtke tijekom hrvatske privatizacije, da bi zatim godinama bili nezaposleni do prinudnog prijevremenog umirovljenja, jer ih nitko u zrelijim godinama nije htio zaposliti. Za njih 210 tisuća smo, ministre, tražili da se ukine doživotna penalizacija zbog prijevremenog umirovljenja u trenutku kada ispune uvjet dobi za starosnu mirovinu, što bi u 2024. godini iznosilo 168 milijuna eura. Nepravda je da prijevremeni umirovljenici, koji imaju više godina ostvarenog staža nego starosni umirovljenici, budu doživotno penalizirani i imaju niske mirovine, napisala je Petrović.

Fotomontaža Andreja Plenkovića u Saboru
Plenković najavio novu mjeru: Majkama koje idu u mirovinu 12 mjeseci dodatnog staža

Tri kategorije umirovljenih majki

Na kraju se dotakla i teme, o kojoj smo pisali ovdje, a koja je vrlo važna za sve majke. Točnije, radi se o stažu koje majke koje su u mirovinu otišle prije 1. siječnja dobivaju po rođenom djetetu. Ovaj staž je povećan za šest mjeseci, ali nije ispunjen zahtjev SUH-a da se to omogući baš svim umirovljenim majkama, a ne samo novim umirovljenicama.

-Ne razumijemo da se svim umirovljenim majkama prije 1. 1. 2019. godine ne želi priznati šest mjeseci staža po rođenom djetetu, a prema premijerovom novom prijedlogu i godina dana dodanog staža, te ste nam na sjednici Nacionalnog vijeća ponudili izlike kako to nije pravno moguće, što je netočno. Još je poraznije što ta mjera ne bi tražila značajnije izdatke, tek 90 milijuna eura. Vi to mislite uvesti samo za novo umirovljene, pa ćemo imati tri kategorije majki – one kojima se djeca ne priznaju, kojima se priznaju sa 6 mjeseci staža i one kojima će se priznavati godina dana dodanog staža. Stvarno, neshvatljiva diskriminacija.

‘Nezadovoljstvo umirovljenika uoči višestrukih izbora nije previše mudro potpirivati’

Za kraj je u pismu spomenula i stanje umirovljenika koje nije nimalo dobro, a koji su provođenjem ovakve politike samo dodatno poniženi.

– Tražimo od Vas i Vlade RH da ozbiljno razmotrite svoje politike prema umirovljenicima, jer su ovako poniženi, marginalizirani i podcijenjeni. Nezadovoljstvo umirovljenika uoči višestrukih izbora nije previše mudro potpirivati. A ono je već tu, svaki dan na društvenim mrežama, na telefonima, u pismima. Njihov očaj, čini se, samo ne dolazi do vaših ušiju. Uz molbu za hitno reagiranje, sretan Vam Božić, zaključila je pismo Jasna A. Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap