Doznajemo detalje o 13. mirovini: Iznos će ovisiti o radnom stažu, ali isplata tek nagodinu

Jasmina Grgurić Zanze
30. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Isplatu trinaeste mirovine dogovorili su predstavnici umirovljenika i nadležnog ministarstva. Trajni dodatak isplaćivat će se jednom godišnje, a iznos će ovisiti o godinama radnog staža. Više staža, veći dodatak je dogovoreni model. Vrijednost po godini staža mogla bi za početak biti oko pet eura, a isplata stiže u prvoj polovini iduće godine. Dogovoren je i povoljniji model usklađivanja mirovina.

Jasna Piletić

Foto: Jasna A. Petrović u razgovoru s ministrom Piletićem | Arhiva: Mirovina.hr

Trinaesta mirovina, kojoj su se umirovljenici nadali prije Božića, bila je jedna od tema jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Predstavnici umirovljenika i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dogovarali su se, između ostaloga, oko povoljnije formule usklađivanja mirovina, ukidanja penalizacije za prijevremene umirovljenike, dodavanja staža za sve majke, ali i dodatku na mirovinu.

Zahtjevi su to Sindikata i Matice umirovljenika, o čemu smo više pisali ovdje. Predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović otkrila nam je što možemo očekivati po pitanju trinaeste mirovine.

Tko ima više staža, imat će i veći dodatak

– Riječ je o dodatku koji bi postao sastavni dio mirovine, zamjenjivao bi sve dosadašnje Vladine dodatke i isplaćivao bi se jednom godišnje. Ono što je važno jest da će iznos dodatka biti vezan uz godine radnog staža, a ne uz visinu mirovine, kako bi napokon potaknuli i srednju umirovljeničku klasu. Nažalost, isplata neće biti do kraja ove godine kako smo se nadali, nego u prvoj polovini iduće, ovisno i o tome kada će biti parlamentarni izbori, rekla nam je Jasna A. Petrović.

Moguće je stoga da će se trajni dodatak isplaćivati u ožujku ili travnju kao uskrsnica, odnosno u lipnju kao regres, a obje prakse već postoje u drugim europskim državama.

Umirovljenici kartaju u parku.
Umirovljenici odlučili: Najviše žele ukidanje penalizacije prijevremenih mirovina

Tko ima više radnog staža (a samim time i veću mirovinu, op.a.) imat će i veći dodatak na mirovinu. Točan iznos računao bi se tako da se godine staža pomnože s faktorom vrijednosti godine staža. Sindikat i Matica traže da to bude deset eura po godini, što bi prosječnom umirovljeniku s 31 godinu radnog staža donijelo godišnji dodatak na mirovinu u iznosu od 310 eura, odnosno više od 50 posto jedne prosječne mirovine. Vlada će to teško prihvatiti pa je više vjerojatno da će u prvoj godini isplate dodatka faktor po godini staža iznositi oko pet eura pa bi prosječni umirovljenik mogao očekivati dodatak od 155 eura. Kod svake naredne isplate taj bi iznos trebao rasti.

Petrović: ‘Nismo zadovoljni dinamikom kojom se radi’

Vladi će biti upućen zahtjev za uvođenje trajnog dodatka na mirovine prema mirovinskom stažu, ali i zahtjev umirovljeničkih udruga o novom modelu usklađivanja mirovina u korist povoljnijeg indeksa rasta inflacije ili plaća u omjeru 85:15, umjesto dosadašnjih 70:30, iako su Sindikat umirovljenika i Matica tražili da to bude sto posto u korist povoljnijeg indeksa.

O dodavanju šest mjeseci radnog staža po djetetu za sve umirovljenice koje su majke, a ne samo umirovljene nakon 1. siječnja 2019. godine dogovor nije postignut, ali i ovom zahtjevu Sindikata i Matice će se i dalje razgovarati. Dogovor nije postignut ni oko ukidanja penalizacije za prijevremene umirovljenike, ali će na tom prijedlogu udruge i dalje inzistirati.

– Djelomično smo zadovoljni, prihvaćena je povoljnija formula usklađivanja, što treba prvo proći zakonsku proceduru pa će najvjerojatnije biti implementirano od polovine iduće godine, dakle kod drugog usklađivanja u 2024. godini. Dogovoren je dodatak, a o ostalome ćemo i dalje pregovarati. Međutim, nismo zadovoljni dinamikom rješavanja naših zahtjeva, zaključila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap