Sindikat umirovljenika: ‘Stiže 13. mirovina, bit će promjena i kod penalizacije’

Jasmina Grgurić Zanze
13. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada će uvesti 13. mirovinu u obliku dodatka koji će postati sastavni dio mirovine. On će zamijeniti sve dosadašnje dodatke, potvrdila nam je SUH-ova Jasna A. Petrović. Točan iznos i model isplate trebao bi biti poznat idući tjedan, kao i ono najvažnije – hoće li Vlada 13. mirovinu isplatiti prije ili poslije Nove godine. Stižu i promjene u penalizaciji prijevremenih umirovljenika, pri čemu će se prvenstveno ići na izjednačavanje postotka kažnjavanja, a moguće i ukidanje od određene životne dobi.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini

Jasna Petrović | Foto: Mirovina.jasna petrović

Umirovljeničke udruge dale su Vladi rok do Nove godine za realizaciju barem dva od njihova četiri glavna zahtjeva. Među njima je uvođenje trajnog dodatka kao oblika trinaeste mirovine koji će biti isplaćen svim umirovljenicima. Da će ovaj zahtjev biti realiziran, potvrdila nam je danas Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Dodatak svim umirovljenicima i promjene penalizacije

Bit će i promjena oko ukidanja penalizacije prijevremenim umirovljenicima, rekla nam je Petrović, što je drugi SUH-ov zahtjev. Preostala dva su promjena modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora (plaća ili inflacije) te priznavanje prava na dodani staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama, a ne samo umirovljenima nakon siječnja 2019. godine.

– Kroz tjedan dana bit će vam poznato koje je zahtjeve kao početne Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pripremilo za usvajanje. Svi umirovljenici dobit će dodatak koji bi trebao zamijeniti 13. mirovinu, iako još nije potpuno jasno prema kojem modelu i u kojem iznosu. Također, penalizacija je na stolu, bit će promjena, ali mi i dalje insistiramo na potpunom ukidanju penalizacije kada se stekne uvjet životne dobi. Uvjereni smo da će sa sljedeće sjednice Nacionalnog vijeća stići promjene, kaže SUH-ova predsjednica.

13. mirovina: Svima jednako ili siromašnijima više?

Kovanice eura u rukama
Kako isplatiti 13. mirovinu? Postoje četiri modela, poznati učinci za umirovljenike i proračun

SUH-ovci se nadaju da bi dodatak mogao biti isplaćen do kraja ove godine, premda bi Vladi puno bolje odgovaralo da umjesto svojevrsne božićnice isplate ‘uskrsnicu’ pred parlamentarne izbore. Naime, i proračun za 2024. godinu pokazuje 1,1 milijardu veća izdvajanja za mirovine, što se prije svega odnosi na troškove redovnog usklađivanja mirovina, ali i na dodatak. Ako bi dodatak isplatili do kraja 2023., bilo bi to već treće izdvajanje za umirovljenike u ovoj godini.

– Nadam se da će isplata biti do kraja ove godine. Ono za što smo se mi izborili je da taj dodatak postane sastavni dio mirovine i zamijenio bi ove ostale dodatke. O iznosima je još rano govoriti, a ne znamo ni hoće li se on opet isplaćivati jednoj ili više kategorija, kao i dosad da najsiromašniji dobiju najviše. Mi se zalažemo ipak da to bude svima jednako. Idući tjedan ćemo sigurno znati više o tome, rekla nam je Jasna A. Petrović.

Izjednačavanje i ukidanje penalizacije

Inače, Sindikat umirovljenika tražio je ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike odmah kada napune 65 godina, što je i uvjet za starosnu mirovinu. Da s penalizacijom treba nešto poduzeti prošloga tjedna upozorio je u Saboru i nekadašnji HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja, a ministar Piletić rekao da će napraviti reviziju. Ukazao je da penalizacija svim postojećim umirovljenicima treba iznositi jednako, a ne nekom više, nekom manje, kako je sada, kao i da je treba u potpunosti ukinuti onima s najnižim mirovinama. Također, otvorio je i pitanje ukidanja penalizacije stjecajem određene životne dobi, kako umirovljenici ne bi do smrti ostali kažnjeni.

– I dalje ćemo ustrajati da to bude sa 65 ili 70 godina života, da se tada svakom u potpunosti briše kažnjavanje. Izgledno je da će se sada ići na izjednačavanje i ukidanje za najniže mirovine, otkrila nam je Petrović.

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Ukidanje penalizacije: Šemper predlaže tri rješenja za prijevremene umirovljenike

Ako sve sve ovo ispuni, ništa od prosvjeda

Sindikat umirovljenika najavio je masovni prosvjed ukoliko Vlada do kraja ove godine ne ispuni barem dva njihova zahtjeva, uz ustrajanje na ispunjenju ostalih tijekom slijedeće godine. Kako sada stvari stoje, prosvjeda zasad neće biti, jer se stvari kreću u dobrom pravcu za umirovljenike. Ipak, spremni su i dalje izaći na ulice ako realizacija zapne.

– Ako se isplati dodatak i promjeni penalizacija, uz već dogovoreno ukidanje alimentacija za bake i djedove, nećemo ići na ulice, ne još. Ipak, i dalje smo spremni, sve do ispunjenja svih naših zahtjeva, rekla nam je Jasna A. Petrović, napominjući da su i ovi teško postignuti pomaci tek uski prolaz za preživljavanje u starosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap