Pomažu li stvarno čaj i češnjak u borbi s prehladom i sličnim bolestima? Evo što nam je rekao nutricionist

Ana Kanazir
4. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Češnjak, čaj, đumbir, limun i med se često koriste kod prehlade ili gripe. Iako neki od njih imaju određeni utjecaj na organizam, njihova zdravstvena svojstva nisu znanstveno dokazana. Konzultant za nutricionizam, Dominik Stanković nam je otkrio koliko su stvarno dobre navedene namirnice u tretiranju bolesti, ali i na što biste trebali posebno obratiti pozornost.

čaj u šalici i med u žlici na dekici

Prehlada | Izvor. PIxabay

U ovo doba godine su česte prehlade ili druge bolesti, a mnogi prvo posežu za prirodnim lijekovima. Jesu li stvarno određene namirnice dobre za organizam i za tretiranje prehlade otkrio nam je magistar nutricionizma i znanosti o hrani iz savjetovališta za prehranu nutricionizam.hr, Dominik Stanković.

Šalica, naočale i maramice na stolu
Znate li kako prepoznati gripu i kako je tretirati? Doktorica nam je dala odgovore

Prirodni lijekovi za prehladu

Neki prehladu, bol u grlu i kašalj tretiraju namirnicama i čajevima. Tako će se na jelovniku naći puno češnjaka, limuna i čajeva. Nutricionist Stanković nam je otkrio pomažu li i stvarno ove namirnice u olakšavanju simptoma bolesti.

Češnjak

Kako nam je rekao Stanković, češnjak bi mogao ponuditi neke dobrobiti za zdravlje, ali su zapravo ograničeni zdravstveni dokazi o njegovoj učinkovitosti protiv prehlade. Dodao je i kako se vjeruje da ima antibakterijske, antivirusne, antioksidativne i protuupalne učinke, dok neka istraživanja pokazuju da ima i učinak smanjenja krvnog tlaka i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

– Zdravstveni benefiti obično se pripisuju alicinu, spoju koji je zaslužan za prepoznatljivu aromu i miris češnjaka koji se otpuštaju nakon što zgnječimo češnjak, otkrio nam je sugovornik.

Ipak, učinkovitost češnjaka u liječenju ili prevenciji prehlade ostaje nepotvrđena.

– Važno je upamtiti da je sprječavanje gripe ili prehlade najbolje ostvarivo kroz održavanje higijene odnosno pranje ruku, odgovarajući odmor, hidraciju i pravilnu prehranu. Ako ste prehlađeni, bilo bi dobro konzultirati se s liječnikom za odgovarajući savjet i mogućnosti liječenja, objasnio je nutricionist.

Čajevi

Prva pomoć kod bolova u grlu ili problema s dišnim putevima je čaj. Bilo da se radi o nekom biljnom ili voćnom čaju, dok je za kašalj odličan čaj od lovora. Nutricionist nam je objasnio i zašto je tome tako.

– Brojne vrste čajeva, odnosno biljnih infuzija, pomažu kod bolnog grla i prehlade jer nam svojom toplinom ublažavaju iritaciju i bol sluznice grla. Dodatno, pijenjem čaja osiguravamo adekvatnu hidraciju organizma koja je izuzetno važna kod prehlade i pomaže u skraćivanju trajanja bolesti.

Istine i mitovi o medu: Što kada se kristalizira, ima li rok trajanja i kako ga jesti?

Med i šećer

U čaj se često dodaje i med, o kojem nam je sve ispričao pčelar Josip Sudić iz OPG-a Sudić u ovom tekstu. Med tako ima protuupalna svojstva, oblaže sluznicu grla i smanjuje bol i iritaciju. Osim toga, dobro je poznati i napitak koji se radi od rastopljenog šećera u koji se onda dodaje mlijeko.

– Na sličan način djeluje običan šećer koji rastapamo u mlijeku – također oblaže sluznicu grla i stvara zaštitnu barijeru, a napitak svojom toplinom smanjuje nelagodu, kazao je Stanković.

Čaj od kadulje

Čaj od kadulje se često pije ili grglja kod upale ili bolova u grlu. Ona je dobra i za ublažavanje problema s desnima. Kadulja sadrži spojeve koji mogu imati određene utjecaje na zdravlje, ali to zapravo nije znanstveno dokazano.

– Istina je da kadulja sadrži spojeve s antibakterijskim i antiupalnim svojstvima poput rosmarinske kiseline, kamfora i kvercetina, koji su povezani s njenim potencijalnim koristima, no još uvijek je nemoguće kvantificirati u kojoj nam mjeri mogu pomoći u količinama u kojima ih pronalazimo u čaju, ekstraktima ili drugim pripravcima. S druge strane, kadulja sadrži tujon, spoj koji je u velikim dozama vrlo toksičan. Dok ćemo ga teško unijeti kroz čaj, već 12 kapi esencijalnog ulja može biti toksično, saznali smo od sugovornika.

Dodao je i kako ispijanje čajeva ne može riješiti sve tegobe ili ozbiljne bolesti pa prije donošenja takvih zaključaka treba biti oprezan. Jednako tako nam je priznao kako je najbolja poznata prevencija za tegobe koje se javljaju uz prehladu ili bolove u grlu dobro isplanirana prehrana koja će organizmu omogućiti optimalno funkcioniranje i borbu protiv nepoželjnih bakterija i virusa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap