Znate li kako prepoznati gripu i kako je tretirati? Doktorica nam je dala odgovore

Ana Kanazir
23. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Gripa je bolest koja se obično javlja s prvim hladnijim danima. Može se prepoznati po nizu simptoma koje je potrebno ublažiti kako se ne bi razvile komplikacije koje su česte kod starijih osoba. Kako se zaštiti od gripe otkrila nam je doktorica Diana Kostanjšek iz Doma zdravlja Zagreb – Istok i dodala još nekoliko korisnih savjeta.

Foto: Unsplash

Osim podizanjem imuniteta, od gripe se može zaštiti i cijepljenjem, koje se preporučuje starijim osobama, ali i onima s kroničnim bolestima, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, jednom kada dobijete gripu, najvažnije je mirovati i uzimati potrebne lijekovi.

Stiglo 515.000 doza cjepiva protiv gripe, poznato je i kada kreće cijepljenje

Kako prepoznati gripu?

Doktorica Kostanjšek nam je otkrila kako se simptomi obično javljaju naglo, odnosno prvo se javlja visoka temperatura, koja može doseći i 39 stupnjeva, a česti je i suhi kašalj koji se također javlja odmah na početku zaraze. Kašalj može biti jako intenzivan i izazvati i bolove u prsnoj šupljini.

– Od simptoma koji su karakterističnu za zarazu gripom su glavobolja, koja može trajati i do sedam dana, jaki bolovi u mišićima, zglobovima i osjećaj slabosti. S druge strane, grlobolju i začepljenost nosa gotovo nikada ne vidimo kod zaraze gripe, rekla nam je doktorica.

Može li se spriječiti pojava gripe?

Gripa se može spriječiti na vrlo jednostavne načine, a to je jačanjem imuniteta i unošenjem vitamina i minerala kroz hranu. Važno je i svaki dan imati dovoljno sati sna kako bi tijelo bilo odmorno, pri čemu se preporučuje spavati sedam ili osam sati. Koliko je točno sati sna potrebno osobama starijima od 65 godina, možete vidjeti ovdje. 

– Da bi izbjegli zarazu gripe potrebno je pojačati imunosni sustav u ranim jesenjim danima uz uzimanje suplemenata bogatih vitaminom C, antioksidansima i slično. Pomoći će i duge šetnje, tjelovježba, prozračivanje prostorija i redovito pranje ruku, izjavila je doktorica Kostanjšek.

Da je vitamin C iznimno važan, rekao nam je i nutricionist Nikola Roca:

– Vitamin C spada među glavne nutrijente u organizmu jer štiti, regulira i ubrzava gotovo sve biološke procese enzimskih sustava organizma, a ujedno i povećava broj enzima za detoksikaciju pri čemu snizuje rizik obolijevanja od raka debelog crijeva. Vjerojatno najvažnija uloga vitamina C je u reguliranju prilagođavanja organizma na stres jer sudjeluje u sintezi kortikosteroida, glavnih produkata nadbubrežne žlijezde koja u svojem tkivu sadrži izrazito mnogo vitamina C i time ga povećano troši u stresnim fizičkim situacijama. Zato je konstantan unos ovog vitamina prijeko potreban za očuvanje zdravlja.

Roca nam je ovdje otkrio i koju bi sve hranu trebalo jesti na jesen kako bi se zaštitili od bolesti. Na prvom mjestu treba jesti sezonske i prirodne namirnice, ali i zimnicu, orašaste plodove i suho voće.

hrana
Nutricionist otkrio što jesti na jesen da zaštitite imunitet: 'Najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje nam priroda'

Kako se liječi gripa?

Najvažnije je kod ove bolesti što više mirovati kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija, odnosno kako doktorica kaže, „superinfekcije“, kao što su upala pluća ili upala srčanog mišića. Sami simptomi će trajati od sedam do 14 dana, a ako se pogoršavaju ili ako se temperatura ne spušta nakon deset dana, potrebno je javiti se liječniku.

Kod samoizlječenja je potrebno uzimati lijekove kao na primjer paracetamol, aspirin. Ipak, potrebno je paziti na nekoliko stvari kod uzimanja lijekova, o čemu nam je doktorica ispričala u ovom tekstu. Treba uzimati i dosta tekućine kao što su voda ili čaj da bi se organizam hidrirao. Pomoći može i inhaliranje nad parom ili korištenje ovlaživača zraka koji može pomoći kod kašlja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap