Nediljka (76) živi bez mirovine: Dobijem samo ono što moji žuljevi zarade

Jasmina Grgurić
26. srpnja 2018.
Priče
A- A+

“Tu i tamo mi djeca pomagnu, uskoče, hvala Bogu. Ima onih koji roditelje ni ne gledaju. Ako muž prvi umre, ostat će mi mirovina od njega, a ako ja prva odem, onda mi neće ni trebati. Snađi se druže, tako se uvijek govorilo. Treba zadržati radost pa dokle Bog da”

Foto: Mirovina.hr

Kako bi ostvarili pravo na mirovinu, moramo najmanje 15 godina uplaćivati mirovinske doprinose. Mi sami ili poslodavac. Ukoliko ispunjavamo taj uvjet, ostvarujemo pravo na 929 kuna mirovine (15 godina staža pomnoženih s vrijednošću najniže mirovine po godini, a koja iznosi 61,94 kune). Sredstva su to nedostojna za život, no mnogi nemaju ni toliko.

Brojne žene radile su na poljoprivredi, bile domaćice, čuvale djecu, sjedile kod kuće nezaposlene, poslodavac im nije godinama uplaćivao doprinose… Mnogi od njih radili su više od deset godina, ali sustav, koji je jednostavno progutao uplate za to razdoblje, za to nema sluha. Sluha do sada nije imala ni država, koja tek 2020. planira uvesti nacionalnu mirovinu za ovakve slučajeve. Jedan od njih je i ona 76-godišnje Nediljke Blažeković iz Siska.

Cijeli život čuvala djecu

“Mirovinu nemam, imam samo moje drage prste i noge. Muž ima neku sitnu pa preživimo. Cijeli život čuvala sam djecu, a imam samo osam godina i četiri mjeseca radnog staža. Na mirovinskom su mi rekli da nemam što tražiti. Nikakvu vrstu naknade nemam, osim što moji žuljevi dobiju i sami zarade – otkriva nam svoj životni roman prabaka Nediljka.

Nešto novca zaradi pomažući, kako kaže, dobrim ljudima u raznim poslovima, dodajući da joj za sada još uvijek ništa nije teško.

“Tu i tamo mi djeca pomagnu, uskoče, hvala Bogu. Ima onih koji roditelje ni ne gledaju. Ako muž prvi umre, ostat će mi mirovina od njega, a ako ja prva odem, onda mi neće ni trebati. Snađi se druže, tako se uvijek govorilo. Treba zadržati radost pa dokle Bog da” – kaže ova nepokolebljiva stara dama.

Kao prava Dalmatinka, ni najtoplije ljeto ne bi mijenjala za najblažu zimu pa tako poslove za druge još i u ovoj dobi obavlja i po suncu i po kiši, bez obzira na vremenske prilike.

Nedostaje joj rodni dom

“Došla sam u Sisak iz dragoga, lijepoga, krasnoga i miloga Primoštena čuvati dijete 1962. godine. Rodni kraj mi fali, sada bih se vratila zauvijek. Zadnji put sam bila koncem svibnja na nekoliko dana. Kako sam se tamo rodila, ima unučad i praunučad. Da samo sjednem ili legnem pod smokvu, to je moje. Prije sam znala odlaziti češće sinovima i na nekoliko tjedana, ali sada su samostalni pa idem koliko mogu. Sjednem na bus i idem” – dodaje Nediljka.

 

Jedino čega se grozi je biti zatvorena.

“Život u stanu za mene je zatvor. Kada dođeš sa sela, ne možeš se naviknuti na život u gradu, pogotovo ne u stanu. Primošten je selo, samo što su od njega napravili turističku atrakciju. S razlogom jer je predivan, ali staro prije svega treba poštivati – zaključuje.

Povezani tekstovi
Popularno
Komentari

Jedan komentar

“Pa jel to normalno? Pa probudite se ljudi, stari i mladi! Probudite se Hrvati bratjo mili, probudite se malo!

Mirovine kad se dijele? Pa daj brate mirovinu onima koji imaju tisuću, dvije tisuće… daj njima malo povisi! A ne onaj deset, petnaest, dvanaest tisuća mirovina, a deset posto mirovina ide gore”, tvrdi umirovljenik Toni.

“Svi su ga željeli, zvali. Nije htio. Jučer nam se nenadano pojavio pred vratima središnjice i rekao da će učiniti sve da nam pomogne.”

Tako su iz Živog zida objasnili potez umirovljenika Tonija koji je stao pred kamere i javno dao podršku njihovoj stranci. U kratkom videu može ga se vidjeti kako s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem poziva narod na buđenje, a od svih stranaka nedvojbeno najviše podržava Živi zid.

U njima vidi stranku koja najviše riskira, dolazi svima pomagati u teškim situacijama poput ovrha i deložacija.

“Živi zid gleda normalno, najnormalnije što može da pomaže kao prvo ljudima! I vi mladi koji hoćete ovo-ono, trebate svi izić na glasanje. Treba glasati za onog tko nešto traži da stvara! A ne da uništi, da prodamo ovu najljepšu i najdivniju zemlju na svijetu! I hvala Bogu da su se našli ljudi koji se bore za to…”, energično je rekao umirovljenik Toni.

https://www.mirovina.hr/novosti/video-sto-kazete-na-ovo-umirovljenik-toni-dao-podrsku-zivom-zidu/?fbclid=IwAR0dcZexzBoVh6hQqqocIt8l1xlQFj28IpA2bEcAd5ZyvdXmx02ZJfFe_do

Komentiraj