Amalija (80): ‘Dom za starije sam čekala 11 godina, ali sam dočekala i sada sam sretna’

Ana Kanazir
27. veljače 2024.
Priče
A- A+

Amalija živi u Domu za starije osobe u Osijeku od 11. mjeseca i jako joj je lijepo. Prije je radila u osnovnoj školi kao nastavnica, ali i kao pedagoginja, a sada u Domu drži radionicu. Poručila je svima da bi bilo dobro da u dom dođu ranije, dok su još pokretni, a ona je svoje mjesto čekala 11 godina.

Pedagoginja Amalija u Domu za starije osobe Osijek

Pedagoginja Amalija | Foto: Mirovina.hr

Život u domu je za neke dobra odluka, dok drugi ovo odgađaju godinama. Umirovljenica Amalija nam je ispričala kako se njoj život u domu sviđa, a navela je i neke prednosti. Uz to smo saznali i čime se prije bavila.

Dom za starije i nemoćne Osijek
Ravnatelj Doma za starije u Osijeku: 'Na mjesto se čeka oko deset godina, a ne planiramo mijenjati cijene'

U domu je susrela stare poznanike

Iako u domu za starije živi tek četiri mjeseca, Amalija je zadovoljna svojim izborom. Sviđa joj se što postoji red, ali i što ima puno različitih događanja pa svatko može odabrati ono što želi. Razlozi odlaska u dom su za nju bili vrlo racionalni, a sve nam je detaljno objasnila.

– Ostala sam sama. Imam dva sina u inozemstvu, unuci završavaju fakultete, a dvije unuke su isto otišle u inozemstvo. Tako da zapravo nemam nikoga ovdje. Godine čine svoje i nikad ne znate što vam se može dogoditi, a tu imam zdravstvenu službu. Samo pozvonim i netko dođe. Kod kuće sam sama, svi su na poslu i to je jako teško. Zato sam se i odlučila na dom. Čekala sam 11 godina, ali sam dočekala. Na vrijeme sam se prijavila, otkrila nam je umirovljenica Amalija.

Dodala je i kako je u domu susrela neke svoje stare poznanike, ali i kako je često posjećuju njezine kolegice koje ne žive u domu. Uz to, u domu sudjeluje i na art terapiji, a i ona sama vodi radionicu komunikacijskih vještina. Osim raznih radionica i aktivnosti, u ovom Domu za starije se jednom na mjesec slave rođendani, a kako to izgleda možete vidjeti i ovdje.

‘Jako sam voljela svoj posao’

– Nemojte se bojati odlaska u dom. Bolje je doći u dom dok još možete hodati jer je lakše uklopiti se i naći aktivnosti koje te ispunjavaju. Ovako ćete proživjeti mirovinu sretni i zadovoljni.

Amalija je radila u školi i to na dvije pozicije, a komentirala je što misli o današnjem obrazovnom sustavu, ali i koje su mu mane.

– Ja sam radila u osnovnoj školi u Osijeku, tamo sam radila 45 godina. 12 godina kao nastavnica hrvatskog jezika, a poslije kao školski pedagog. Jako sam voljela svoj posao i radila sam ga sa srcem. Ne mogu reći da imam nekih loših iskustava, ali mislim da je sada jako teško to raditi. Sada je sve kompliciranije. Ljudi su osjetljivi, točnije djeca i roditelji, a nastavnici su na rubu živaca. Danas je jako teško biti nastavnik, priznala nam je sugovornica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap