Bili smo na proslavi rođendana u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku, evo kako je sve izgledalo

Ana Kanazir
4. veljače 2024.
Priče
A- A+

U Domu za starije i nemoćne osobe Osijek svakog se mjeseca slave rođendani korisnika. Točnije, krajem mjeseca slave korisnici koji su u tom mjesecu imali rođendan. Mi smo prisustvovali jednoj takvoj proslavi, a bilo je torte, krafni, malih poklona, ali i glazbe. Uz to su nam umirovljenici i otkrili kako im je život u domu ispunjen, ali i kako su vrlo zadovoljni svim uslugama.

proslava rođendana u domu za starije

Proslava rođendana u domu za starije Osijek | Foto: Mirovina.hr

Mnogi domovi za starije diljem Hrvatske imaju običaj organizirati proslave rođendana svojih korisnika. Ništa drugačiji nije ni Dom za starije i nemoćne Osijek. Na proslavi rođendana se okupilo puno korisnika, dok je bilo 13 slavljenika.

Proslave rođendana jednom mjesečno

Proslave rođendane su obično posebni dani, a u Domu za starije u Osijeku se oni slave na vrlo zanimljiv način. Naime, krajem svakog mjeseca je organizirana proslava za sve one koji su imali rođendan tog mjeseca. Na ove proslave zna doći puno korisnika doma, a osim hrane, druženja i dobre atmosfere, prostorom se ore pjesme koje izvode korisnici doma. Sve ovo traje otprilike sat vremena u kojima se svi zabavljaju, a oni pokretniji i zaplešu uz hitove iz svoje mladosti.

Imali smo priliku biti na jednoj takvoj proslavi, pri čemu je rođendan stavilo 13 korisnika, a s nekima od njih smo i pričali o životu u domu, ali i životu općenito. Tako su nam svi otkrili da su zadovoljni boravkom u domu, ali i da im se nude brojne aktivnosti. Neki su u dom došli jer su morali, ali većina jer su htjeli i, kako su nam rekli, nisu požalili.

Slavljenica Marija u domu srela stare prijatelje

Slavljenica Marija u Domu za starije Osijek

Slavljenica Marija | Foto: Mirovina.hr

– Ja sam u domu osam godina i jako mi je lijepo. Dom pruža starijim osobama sve što trebaju. Lijep smještaj, zaposlenici su svi odlični, a imamo i mnogo aktivnosti, od društvenih igara, plesa, izleta pa do slavljenja rođendana, rekla nam je slavljenica Marija.

Dodala je i kako u domu ima simpatija i ljubavi, bračnih parova, ali i prijateljstava, a kako je društveni život bogat. Upravo se ona u domu povezala sa svojim poznanicima i prijateljima s kojima se nekada družila.

– Ljudi koji ne odluče svojevoljno otići u dom, koji su pod bilo kakvim pritiskom će se možda osjećati izgubljeno i teže će se uklopiti. Svaki čovjek bi trebao htjeti ići u dom jer želi pa će mu biti i lakše, rekla nam je nekadašnja zdravstvena djelatnica.

Slavljenik Ivan je u domu već 15 godina

Slavljenik Ivan u Domu za starije Osijek

Slavljenik Ivan | Foto: Mirovina.hr

Osim slavljenice Marije, pričali smo i s 85-godišnjim slavljenikom Ivanom koji nam je otkrio čime se sve bavi u domu za starije.

– U domu sam 15 godina, onda možete misliti kako mi je. Lijepo mi je ovdje. Polako uživam, u jednokrevetnoj sam sobi i to je veliko olakšanje pa imam vremena za sve, rekao nam je umirovljenik.

Otkrio nam je kako je prije igrao nogomet, ali su mu se potrgali ligamenti pa mu je karijera propala. Nakon toga je završio fakultet i radio u struci, a sada dane provodi na nešto drugačiji način.

– Družimo se, uživamo, ima tu i ljubavi u domu, velike ljubavi se rode. Ja se nisam zaljubio, to je za mene prošlo. Imam jedino sina i dvoje unučadi koji me posjećuju i s kojima uživam, otkrio nam je Ivan.

Rekao nam je i kako je pao prije nekoliko godina pa sada uz sebe uvijek ima hodalicu, ali to ga ne sprječava da se druži i uživa u svakom danu.

Zlatko svira harmoniku u Domu

Umirovljenik Zlatko u Domu za starije osobe Osijek

Harmonikaš Zlatko | Foto: Mirovina.hr

Pričali smo i sa sviračem harmonike Zlatkom, koji ima 71 godinu, a koji svira više od 60 godina. S 14 i pol godina je već svirao na svadbi. U Domu svira oko 11 godina, a rekao nam je kako ima spreman repertoar pjesama.

– Ne pripremam se ništa posebno. Uvijek sam spreman i raspoložen za svirku. Puno toga znam svirati napamet, a gledamo da odaberemo pjesme mladosti korisnika doma. Uvijek se vrti oko sto do dvjesto pjesama, a u sat vremena možete odsvirati oko dvadesetak pjesama, rekao nam je Zlatko.

Otkrio nam je da najbolje prolaze starije pjesme poput ‘Na brigu kuća mala’, ‘Divan je okićeni Srijem’, a obuhvate se pjesme iz raznih regija, iako prednjače one iz Slavonije. Ispričao nam je i čime se sve bavi u Domu za starije.

– Većinom se bavim sviranjem, vrijeme mi jako brzo prolazi. Pokušavam naučiti neke nove pjesme, a to je nešto teže nego što je nekad bilo. Prošećemo malo i družimo se, uglavnom uvijek bude veselo, ali dani prolaze nevjerojatno brzo, rekao nam je nekadašnji skladišni radnik.

Za kraj je dao jednu poruku za sve umirovljenike.

– Budite uvijek veseli i raspoloženi i družite se. Gledajte da vam neki vaši problemi ne stvaraju dodatne probleme, poručio je Zlatko.

Kako su se umirovljenici zabavljali na rođendanskim proslavama možete pogledati u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap