Umirovljenici su nezadovoljni: Odazvat će se prosvjedima u velikom broju, donosimo za što se bore

Milan Dalmacija
21. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici u velikoj mjeri podržavaju ideju prosvjeda kako bi popravili svoj standard. Brojni se zahtjevi postavljaju pred Vladu, a mi smo vas odlučili pitati kolika bi vam mirovina bila dovoljna za život?

prosvjed SUH 2017

Foto: Transparenti na umirovljeničkom prosvjedu, listopad 2017. | Mirovina.hr

Umirovljenici su već dulje vrijeme nezadovoljni svojim materijalnim položajem i statusom u društvu. Zahtjevi umirovljeničkih predstavnika prema Vladi se gomilaju, kao i pozivi na prosvjed, koji bi se prema prvim najavama trebao dogoditi 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba.

Umirovljeničke udruge i političke platforme traže uvođenje 13. mirovine, povećanje trenutnih mirovina promjenom formule usklađivanja, ukidanje penalizacije, ukidanje poreza na mirovine i alimentacije bakama i djedovima te povećanje osobnog odbitka, o čemu smo pisali ovdje. Nakon Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskog sustava pismom su se obratili i predstavnici platforme Umirovljenici zajedno.

Mirovine realno padaju

Umirovljenici zajedno upozoravaju: 'Na djelu je sustavno ekonomsko nasilje nad umirovljenicima'

Podsjetili su kako je za vrijeme Plenkovićeve vladavine udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao s 39 na 35 posto, umjesto najavljenog povećanja na 50 do 60 posto. Podržali su inicijativu SUH-a i MUH-a te sami iznijeli svoje zahtjeve, o kojima smo već pisali u ovom tekstu te dodali još neke.

– Uz prioritete koje smo prethodno naveli tražimo da se razmotri mogućnost povećanja doprinosa za prvi mirovinski stup, kao i da se detaljno analizira problem efikasnosti drugog mirovinskog stupa, da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, da se osiguraju redovita božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, kao i isplata 13. mirovine. Tražimo bolju medicinsku skrb, jeftinije lijekove, više domova za umirovljenike i smještajnih jedinica. Uz činjenicu da umirovljenici čine trećinu ukupne populacije Hrvatske tražimo i pravo na veću zastupljenost u programima HRT-a. Nadamo se da će te nam, posebno jer se radi o primarnom interesu umirovljenika, što prije omogućiti priliku da vam sve naše zahtjeve prezentiramo uz detaljna obrazloženja, naveli su u svom pismu Umirovljenici zajedno.

Idete na prosvjed

Osim što su u videu, kojeg možete pogledati ovdje, umirovljenici podržali prosvjede pitali smo ih u našoj anketi hoće li izaći na najavljene prosvjede? Da je situacija zaista teška, a mirovine niske pokazuju i rezultati glasovanja. Ukupno je glasalo 3.228 osoba. Od tog broja, njih 2.757 (85,46 posto) izašlo bi na trgove i ulice te se borilo za svoja prava. Da to nema smisla, misli njih 296 (9,18 posto), a da poziv na prosvjede nije dopro do svih pokazuje i 175 osoba (5,42 posto) koje tvrde da ne znaju ništa o prosvjedima.

Rezultati ankete o odazivu umirovljenika. | Foto: Mirovina.hr

Ipak, treba znati i za što se na prosvjedima bore umirovljenici. Svi zahtjevi idu prema tome da se mirovine povećaju te da se poboljša životni standard, iako prve procjene govore o rekordnom usklađivanju. No, ti su zahtjevi teško ostvarivi, ako nema konkretnih pokazatelja. Stoga vas u novoj anketi, koju možete popuniti ispod teksta, pitamo kolika bi vam mirovina bila dovoljna za normalan život? To naravno podrazumijeva da ne morate razmišljati hoćete li platiti režije, kupiti lijekove ili hranu.

Kolika bi vam mirovina bila dovoljna za normalan život?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap