Stiže najveće usklađivanje mirovina u povijesti Hrvatske? Analitičar predviđa koliko će se novčanici napuniti

Milan Dalmacija
20. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Analitičar mirovinskog sustava, Željko Šemper predviđa da bi srpanjsko usklađivanje mirovina moglo iznositi rekordnih 8,53 posto! Ipak, treba pričekati 20. kolovoza, kad će Državni zavod za statistiku obznaniti sve podatke potrebne za izračun postotka usklađivanja. No, s obzirom na rast plaća, Šemper tvrdi da je moguće očekivati između osam i devet posto.

šemper

Foto: Željko Šemper | Facebook

Bliži se 1. srpnja, rok za drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina. Podsjetimo, siječanjsko usklađivanje povećalo je mirovine za 5,37 posto. No, prema riječima analitičara mirovinskog sustava Željka Šempera, mirovine bi uskoro mogle biti usklađene za rekordan iznos.

Naime, Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o neto i bruto plaći za travanj. Šemper objašnjava kako je rast plaća u odnosu na inflaciju značajno veći.

– Plaće su za razdoblje siječanj-travanj 2023. u odnosu na srpanj-listopad 2022. porasle za 10,9 posto, a potrošačke cijene (inflacija) za pet mjeseci su porasle za tri posto, podsjeća Šemper.

Čeka se službeni podatak

Čačić traži povećanje mirovina od čak 18 posto: Predložio je usklađivanje po realnoj inflaciji umirovljeničke košarice

Prema formuli za izračun usklađivanja, koja u obzir uzima 70 posto faktora koji je više rastao te 30 posto faktora koji je rastao u manjem postotku, usklađivanje bi trebalo iznositi 8,53 posto. No, to nije konačan podatak, jer bi DZS podatke o svim plaćama i stopama inflacije za prvo polugodište ove godine, po kojima se računa postotak usklađivanja, trebao objaviti 20. kolovoza. Nakon toga će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i službeno potvrditi postotak usklađivanja.

– S obzirom na već dogovoreno povećanje plaća u javnom sektoru od 1. lipnja, može se prognozirati konačni postotak usklađivanja između osam i devet posto. Isplata ide u rujnu na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj, podsjetio je Šemper.

Rekordno usklađivanje

Umirovljeničke udruge već godinama traže da se usklađivanje provodi po 100-postotnom iznosu većeg faktora rasta, neovisno je li riječ o rastu plaća ili inflacije. Radimir Čačić, pak, drži da bi usklađivanje trebalo provesti po stopi inflacije koja zahvaća umirovljeničku košaricu, a koja prema njegovim tvrdnjama iznosi 18 posto, o čemu možete čitati ovdje.

No, ako se Šemperove tvrdnje ostvare, ovo će biti najveće usklađivanje otkako je 1999. godine uvedeno ovaj model rasta mirovina temeljem promjena u plaćama i inflaciji. Zasad je rekordno usklađivanje iz srpnja prošle godine koje je iznosilo 6,18 posto. Koliko su mirovine rasle od 1999. na ovamo možete vidjeti u tablici ispod teksta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap