Rekli ste svoje: Više od 80 posto ispitanika u našoj anketi ne bi radilo nakon 65. godine

Milan Dalmacija
24. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Sve više umirovljenika radi, a država je izmjenama nekolicine zakona to dodatno omogućila. Poslodavci, s druge strane, sve više traže starije radnike, a o tome su provedena prva istraživanja. U našoj anketi više od 81,1 posto čitatelja se ne bi odlučilo na rad nakon 65. godine, a pristiglo nam je i mnoštvo, mahom negativnih, komentara na najnovije poteze države.

Foto: Rawpixel

Vlada je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO) i Zakona o radu (ZOR) dodatno proširila mogućnosti rada za umirovljenike. Tako će od 1. siječnja moći raditi i primatelji obiteljske mirovine, a pravo rada na puno radno vrijeme uz pola mirovine prošireno je na puno radno vrijeme uz pola mirovine i na vatrogasce i djelatne vojne osobe umirovljene do 1. siječnja 1999. godine.

Adil već 52 godine u Zagrebu prodaje kestene: 'Promijenio sam više lokacija, a rad na cesti ne bih poželio ni najvećem neprijatelju'

Uz to, uvedena je i bonifikacija, po kojoj će osobe koje ostanu raditi nakon 65. godine imati pravo na najviše 27 posto veću mirovinu. Izmjenama Zakona o radu utvrđeno je da će zaposlenik moći ostati raditi nakon 65. godine uz dogovor s poslodavcem, ali u tom će slučaju izgubiti pravo na otpreminu i otkazni rok, zbog već spomenute bonifikacije. U pripremi su i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima bi se naknada za bolovanje na teret sredstava HZZO-a, odnosno državnog proračuna, proširila na osobe u dobi do 70 godina uz uvjet od najmanje 15 godina mirovinskog staža.

Sve više poslodavaca traži umirovljenike na poslovima koje nude, zbog čega država planira osmisliti i poseban portal s ponudom poslova za umirovljenike. Dakle, sve ide prema tome da će starije osobe činiti okosnicu našeg gospodarstva.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 31. kolovoza je na pola radnog vremena bilo zaposleno 23.640 umirovljenika. Najstariji zaposleni umirovljenik u Hrvatskoj ima 89 godina, a od ukupnog broja zaposlenih umirovljenika na pola radnog vremena, prema ranijem istraživanju, čak 74 posto njih radi zbog financijskih razloga, a 24 posto zato jer to želi. No, čini se da je to daleko od istine, barem sudeći prema odgovorima u našoj anketi.

Većina ni ne pomišlja na rad

Pitali smo vas hoćete li nastaviti raditi nakon 65. godine? U proteklih tjedan dana skupili smo 2.169 vaših odgovora, od kojih je većina (81,1 posto) bila negativna. Najviše ispitanika (575 ili 26,52 posto) smatra da je odradilo svoje, za 447 građana (20,62 posto) je i sadašnji posao previše, a 426 ispitanika je odgovorilo da ima i puno mlađih koji ništa ne rade. Među ispitanicima ima i 311 onih koji najradije ne bi radili, ali moraju. Oni bi otprilike odgovarali onih 74 posto iz ranije spomenutog istraživanja.

Rezultati glasovanja u anketi o radu nakon 65. godine. | Foto: Mirovina.hr

U našoj anketi svoj posao voli 112 ispitanika (5,17 posto), a 130 osoba (šest posto) smatra da još može doprinijeti na svom radnom mjestu. S poslodavcem se o daljnjem poslovnom angažmanu planira dogovoriti 168 osoba (7,75 posto ispitanika).

‘To je nama naša borba dala’

Dobili smo i 95 komentara na Facebooku, koji održavaju stav naših umirovljenika puno više od jednog klika na anketu. Izdvojili smo neke od njih:

– Kažu, svijet ostaje na mladima, a kod nas obrnuto – na starima. Mladi se iseljavaju ili gube dane po kafićima, a starci rade, glasio je samo jedan komentar.

– Djeca neka čekaju posao do pedesete, glasio je drugi komentar.

– Neka radi onaj tko može i tko hoće. Nema tu neke filozofije. Bolje ovako regularno. Uvijek su umirovljenici radili poslije mirovine i bojali se inspekcija, a sad mi je to ok. A samo da se zna, koliko umirovljenika ima ispod 60 godina, u punoj su snazi, a puno je njih natjerao sustav da idu u mirovinu, dodala je jedna čitateljica.

– Žalosno ali istinito. Jedino je takva radna snaga na raspolaganju, konstatira druga naša čitateljica.

– To je nama naša borba dala, zaključak je jednog čitatelja Mirovina.hr.

https://www.facebook.com/mirovina.hr/posts/pfbid0G5GJKmgHoy6A7QD9XP25vTywfxw775tkEKTDUXzE7x5kXEZBCGeGTeX3Z4jS1vvfl?__cft__[0]=AZV4RDdWf3VJo8hV6fxhJUTCNQ4KD7MQi_5HfZpxpzoTOCwZWtkiJJq2cnScBFYsX9xHLSOmbE1Imw6yx3UZoEedx6AxzGiOLfu8nF3p4LwEVUCAaHyggwLKoawSju4WdM4&__tn__=%2CO%2CP-R

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap