Rad u mirovini: Provjerili smo kakvi se poslovi nude, ali i što umirovljenici traže

Milan Dalmacija
31. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Sve više umirovljenika u Hrvatskoj, zbog teške financijske situacije, radi u mirovini. No, sve je više i poslodavaca koji podržavanju zaposlenje umirovljenika. Provjerili smo kakvi se poslovi nude, ali i što umirovljenici traže.

stariji radnik

Foto: Unsplash

Male mirovine i sve više cijene tjeraju umirovljenike da počnu ponovno razmišljati o tome da se vrate na posao. Zakon o mirovinskom osiguranju omogućava umirovljenicima da rade do pola radnog vremena, a najavljene su i izmjene Zakona o radu kojima bi se trebalo potaknuti radnike da ostanu u svijetu rada i nakon 65. godine. Još 30. lipnja 2022. godine na pola radnog vremena bilo je zaposleno čak 22.833 umirovljenika.

Broj zaposlenih umirovljenika. Foto: HZMO

Na tržištu rada još uvijek ima poslodavaca koji traže umirovljenike na pola radnoga vremena. S druge strane, ima umirovljenika koji traže posao. Provjerili smo internetske stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Njuškala, Index oglasa, Oglasnik.hr-a, Bika.net-a i portala MojPosao.hr te otkrili što se nudi, a što se traži.

Ponuda poslova

HZZ pritom nudi najviše oglasa za posao koji bi mogli raditi umirovljenici. Tako, primjerice, na poslovima čišćenja u Splitu, prednost pri zapošljavanju imaju umirovljenici, dok na poslovima zidara u Osijeku i Našicama te vozača taksija u Koprivnici i Karlovcu postoji mogućnost zapošljavanja.

Jedna zaštitarska tvrtka nudi mogućnost zapošljavanja umirovljenika u zaštitarskim i čuvarskim poslovima u Zagrebu, Varaždinu, Drnišu, Čakovcu, Karlovcu i u Virju kod Koprivnice. Spremačicu u Cavtatu i Dubrovniku traži jedna banka, a potrebna je i za jedan fitness klub u Zagrebu. Među umirovljeničkom populacijom traži se knjigovođa u Rijeci, pekar u Ludbregu i skladištar u Hrvatskom Leskovcu.

Država staje na kraj radu na crno novim zakonom: Očekuju povećanje staža i rast mirovina

Umirovljenici se mogu zaposliti i na poslovima skrbi za svoje “kolege”. Naime, jedan zagrebački obiteljski dom traži šest njegovatelja i pritom nudi mogućnost zapošljavanja umirovljenika. Toliko ih traži i jedna osječka ustanova, ali za rad u Njemačkoj, dok dom za umirovljenike u Lužanu pokraj Zagreba traži socijalnog radnika.

Na portalu MojPosao mogućnost zapošljavanja umirovljenika nudi jedna autoškola iz Čakovca, dostavljačka tvrtka te lanac maloprodajnih kioska iz Zagreba, teleoperater iz Zaprešića, elektroinstalaterska tvrtka iz Viškova, a traži se i medicinski suradnik za rad na bušećoj plinskoj platformi Labin. Jedan trgovački lanac traži mesare i prodavače diljem Hrvatske, a također nudi mogućnost zapošljavanja umirovljenika.

Naišli smo i na oglas u kojem mini market iz Solina traži radnicu. Oni koji su spretni u radovima oko kuće mogu se javiti na oglas jednog Velikogoričanina. Mlađeg umirovljenika traži jedna stolarska radiona iz Velike Gorice te jedna ustanova iz Zagreba. Za zapadni dio metropole i Svetu Nedelju traži se i dostavljač letaka.

Automehaničarski servis iz Sesveta traži pomoćnog mehaničara, pritom naglašavajući da osoba “mora biti zdrava, snažna i željeti raditi” te dodaju da podržavaju zaposlenje mlađeg umirovljenika. Na portalu Oglasnik.hr, električara traži jedna tvrtka iz Sesveta, dok lokal na zagrebačkoj Malešnici traži majstora za burek. Uz to, u Istri su u potrazi za vozačem C kategorije vozila.

Potražnja za poslovima

Na istom oglasniku javilo se i nekoliko umirovljenika koji traže posao. Jedan mlađi umirovljenik iz Zagreba traži poslove dostave, vožnje ili čuvanja objekata, uz napomenu kako ima dugogodišnje iskustvo u tim poslovima. Drugi umirovljenik, s područja Sesveta traži posao košnje i uređenja dvorišta ili dostave kombijem. Još jedan umirovljeni Sesvećanin traži posao pomoćnog autolimara ili autolakirera.

Zainteresirani poslodavci mogu pronaći oglas mlađeg umirovljenika iz Kaštela koji tvrdi da posjeduje vozačku dozvolu za B i C kategoriju vozila te da je radio kao mesar, zaštitar i vozač-dostavljač. On traži razne poslove i spreman je za dogovor s poslodavcem. Jedan Zagrepčanin, s iskustvom rada u “auto struci” traži posao u proizvodnji, skladištenju i sličnim djelatnostima. Jedan Riječanin, pak, nudi instrukcije iz informatike, a naveo je i tarifu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap