Sve više zaposlenih umirovljenika: Najstariji ima 89 godina, a jedan oglas posvađao je javnost

Milan Dalmacija
8. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Iako je u radnom odnosu gotovo 24.000 umirovljenika, potražnja za tom radnom snagom je i dalje velika. Uz to, država je odlučila proširiti krug umirovljenih zaposlenika te nagraditi dulji ostanak u svijetu rada. No, umjesto toga, žestoku je raspravu potaknuo jedan oglas.

Ilustracija: Pixabay

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 31. kolovoza je na pola radnog vremena bilo zaposleno 23.640 umirovljenika. Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, proširit će se krug umirovljenika koji će moći raditi na obiteljske umirovljenike, policajce i djelatne vojne osobe umirovljene do 31. prosinca 1999. godine. Uz to, povećanim mirovinskim faktorom će se nagraditi oni koji će ostati na svom radnom mjestu nakon 65. godine, a najavljuje se i pokretanje specijaliziranog portala za umirovljeničke poslove.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450

No, starije su osobe već neko vrijeme tražena radna snaga. Prema pisanju Glasa Slavonije, najstariji zaposleni umirovljenik u Hrvatskoj ima 89 godina. Od ukupnog broja zaposlenih umirovljenika na pola radnog vremena, čak 74 posto njih radi zbog financijskih razloga, a 24 posto zato jer to želi.

Oni koji žele ili moraju, vjerojatno su ovih dana privučeni plakatom jednog domaćeg trgovačkog lanca koji traži umirovljenike za rad na pola radnog vremena, odnosno na 20 sati tjedno. Uz to, nude rad u blizini mjesta stanovanja i posao u skladu s mogućnostima osobe, što znači rad na blagajni ili na odjelu sa svježim proizvodima te slaganje polica.

Žestoka rasprava na Redditu

Ovaj oglas, koji se pojavio po tramvajskim i autobusnim postajama u Zagrebu, a vjerujemo i drugdje, izazvao je žestoke rasprave na platformi Reddit, gdje smo skupili najzanimljivije komentare:

Oglas za posao umirovljenika | Foto: Mirovina.hr

– Ovi u trgovačkim centrima baš vole kad im se djelatnici druže. Potiču to opomenama pred otkaz. Također vole spore i zdravstveno kompromitirane. Jer svi smo jednaki, komentirao je jedan građanin.

– Poznanik je do mirovine radio u jednom Sparu negdje kod Maksimira. Kad se umirovio, počeo je u istom dućanu raditi na četiri sata. Isto izgleda k’o i prije, nije da je naglo ostario taj tjedan kad se umirovio. Za sad je sve pet. A što će biti za 10-tak godina, pojma nemam…, dodao je drugi.

– Ako je osoba vitalna i zdrava sa navršenih 65 godina ili koja je već dob za penziju ne vidim razloga da bi morala biti otjerana u istu. Pogotovo ako misli sljedećih 20 godina preživjeti sa 3.000 kuna penzije. ‘Ko voli nek’ izvoli. Jako puno penzionera radi svakakve stvari da dobije nekakvu pinku sa strane da im pomogne, dodaje treći komentator.

Ovako izgleda rad u mirovini: 100-godišnja 'kumica' svake nedjelje prodaje na samoborskom placu

– Očaj je dosegnuo novo dno. Ali nema više bijelog roblja za 4.000 kuna. Slično je i u Poljskoj. Nema radnika. Onaj lik što je izletio busom je isto vjerojatno penzioner na ‘pola randog vremena’ vozio od Varšave do Međugorja. Frajer je imao 70+ godina. Umjesto da spava doma u pet ujutro u tim godinama, on morao voziti 1.000 km autobus da preživi, na koncu likvidirao sebe i druge, zaključio je još jedan komentator prisjetivši se stravične prometne nesreće na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u kojoj je poginulo 12, a ozlijeđeno 32 poljskih hodočasnika.

Profesori, liječnici, trgovci, konobari…

– Svi biže od hrvatskih poslodavaca, nitko normalan neće više raditi za njih…, pojavio se još jedan “logičan” zaključak.

– Ipak nismo tako daleko od Amerike kao što smo mislili i tamo je normalno da penzioneri ne mogu živjeti od penzije, ako ju uopće imaju pa pred kraj života i dalje moraju raditi, dodao je još jedan Redditovac.

– Uskoro će mrtve zapošljavati, glasi konačni zaključak.

Inače, najviše zaposlenih umirovljenika su profesori i liječnici. Osim njih, umirovljenička populacija najčešće radi u trgovini, uslužnim i prerađivačkim djelatnostima.

Sve više zaposlenih umirovljenika: Najstariji ima 89 godina, a jedan oglas posvađao je javnost
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap