Piletić potvrdio: Nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike koji idu u mirovinu

Milan Dalmacija
14. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić komentirao je najnoviji paket mjera pomoći, posebno se osvrnuvši na umirovljenike i nezaposlene. Uz to, potvrdio je da će izmjenama i dopunama Zakona o radu biti ukinuta obveza otkaznog roka i isplate otpremnine radnicima koji ispunjavaju uvjete za mirovinu. Dodao je da će to biti prepušteno dogovoru između radnika i poslodavca.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, osvrnuo se na Vladin paket mjera pomoći. Istaknuo je da nema kategorije građana i poduzetnika koje nisu obuhvatili, a posebno je komentirao pomoć umirovljenicima.

umirovljenici
Novi paket mjera: Vlada ograničila cijene nekih namirnica, isplatit će novi energetski dodatak, dijeliti veće vaučere...

– Kad je riječ o umirovljenicima, Vlada je u samo godinu i pol po treći put intervenira s jednokratnim novčanim dodatkom onima s nižim mjesečnim primanjima. Ne samo da smo podigli visinu razreda nego smo povećali i cenzus mirovine koja može dobiti jednokratni dodatak. Također, jedan od ciljeva nam je bio od 1. siječnja 2025. povisiti najniže mirovine za tri posto. Intervencijom u konačni prijedlog zakona intervenirali smo da taj postotak povećanja najnižih mirovina ne čeka 2025., nego kreće s 1. siječnjem 2023., rekao je Piletić.

Naglasio je kako će dobar dio poduzetnika, ali i socijalnih ustanova koje su dosad bile u platnoj kategoriji poduzetnika, struju plaćati kao kućanstva. Uz to, nezaposleni koji su bili na burzi rada do 1. rujna, a takvih je oko 110.000, u sljedeća će tri mjeseca dobiti mjesečni dodatak od 250 kuna.

Nema otpremnine za odlazak u mirovinu

Za one koji rade, ali uskoro odlaze u mirovinu, važna su izmjene i dopune Zakona o radu. Ministar Piletić je potvrdio ono o čemu se još ljetos spekuliralo.

– Prijedlog je i da nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike starije od 65 godina i s 15 godina staža, ako se drugačije ne dogovore radnik i poslodavac. Tu smo htjeli potaknuti da poslodavci, ako radnik želi ostati raditi nakon navršenih 65 godina, a ispunjava sve uvjete za mirovinu, nemaju obvezu isplate otpremnine. Netko tko ispuni uvjete za mirovinu ne da neće biti nezbrinut, nego će ostvariti mirovinu i onda poslodavac nema obvezu isplate otpremnine. Tako stimuliramo i poslodavca, ali i radnika, da ako želi može ostati i duže u svijetu rada, ali ostavili smo u domeni da se dogovore radnik i poslodavac, pojasnio je Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap