Povlašteni, ali i zakinuti: Donosimo kakve mirovine imaju hrvatski vatrogasci

Milan Dalmacija
9. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Ilustracija/PU osječko-baranjska

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški.

Zagrebački vatrogasci u mirovinu ispratili tetu Ljiljanu: "Hvala na svemu"

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika. Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

12 mjeseci rada – 15 mjeseci staža

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža. To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

HZMO je objavio i podatke o mirovinama umirovljenih vatrogasaca. | Foto: Statističke informacije HZMO-a, br. 6, 2022.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Povlaštene mirovine koje se umanjuju

Zakon o vatrogastvu propisuje i način određivanja visine mirovine. Sve polazi od vrijednosnih bodova koji se računaju temeljem odredbi ZOMO-a za najpovoljnijih 10 godina u razdoblju od 1998. godine do danas. Temeljem tih bodova, računaju se najpovoljniji bodovi, na način da se vrijednosni bodovi podijele s razdobljem u kojem su obračunati. Na temelju najpovoljnijih bodova i polaznog faktora utvrđuju se osobni bodovi, koji se, pak, uvećavaju za 45 posto, a zatim množe s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine.

Buknuo požar u domu za starije: Situaciju spasili zaposlenici i vatrogasci obližnjeg DVD-a

No, iako zvuči povoljnije, vatrogascima se, prema članku 80. stavku 33. Zakona o vatrogastvu, mirovina umanjuje, ovisno o njenom iznosu. Tako će oni kojima je obračunato između dvije i tri tisuće kuna dobiti mirovinu umanjenu za osam posto. Za svaku izračunatu tisuću kuna više, dodaje se još četiri posto umanjenja, pa tako oni s mirovinama iznad 5.000 kuna mogu računati na umanjenje od 20 posto.

Zakonom je propisano da svota tako određene mirovine ne može biti niža od svote najmanje mirovine određene prema ZOMO-u te da se umanjenje provodi prema regulama Zakona o smanjenju mirovina određenih odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap