Starije osobe ne razumiju rad od kuće, Ana (24): ‘Jako mi se teško nositi s komentarima bake’

Matej Markovinović
31. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Pandemija koronavirusa donijela je sa sobom brojne promjene, a jedna od njih svakako je mogućnost rada i školovanja od kuće. Iako se mladima nije problem prebaciti u online svijet, starijima to ipak stvara mnogo upitnika nad glavom. Dušu nam je otvorila 24-godišnja studentica Ana, koja preko ljeta radi od kuće kao novinarka. Kako kaže, baki je jako teško razumijeti rad preko računala, pa misli da njena unuka – ništa ne radi.

Foto: Unsplash

Pandemija koronavirusa i mnogobrojni lockdowni, promijenili su način na koji neke stvari funkcioniraju. Primjerice, mnogi poslovi obavljali su se preko računala kod kuće, dok su djeca i studenti nastavu slušali preko internetskih platformi.

Sad kad se o koroni više ne priča kao nekada, neke su nove navike “ušle pod kožu”. Tako je, na primjer, u nekim zanimanjima rad od kuće postao sasvim normalna opcija. Unatoč tome, nekima je i dalje jako teško smatrati rad od kuće “pravim radom”.

‘Moji ukućani apsolutno ne shvaćaju rad od kuće ozbiljno’

To najbolje zna 24-godišnja studentica Ana, koja ljeto provodi radeći od kuće kao novinarka. Njeni ukućani takvu vrstu rada ne razumiju baš najbolje, stoga je često znaju ometati.

“Osim što bi se malo družili sa mnom, nije im nikakav problem prekidati me u radu kako bih im nešto ‘dodala’, ‘objasnila’ ili ‘pomogla’. Moji ukućani apsolutno ne shvaćaju rad od kuće ozbiljno. Ponajprije, nemoguće im je shvatiti da ja zaista moram raditi osam sati”, požalila nam se Ana.

Najmanje razumijevanja, ističe Ana, ima njena baka. Ona se često čudi kako je u današnje vrijeme potrebno raditi punih osam sati, bez mnogo pauza i odmora.  Inače, Anina je baka nekada radila od 7 do 15 sati, ali je stalno uzimala pauze i družila se s kolegicama.

“Jako mi je teško nositi s komentarima bake koja me prekida svakih 10 minuta. Posebno me naživcira kada ju čujem kako govori s nekim drugim i komentira kako sam po cijele dane samo na kompjuteru i ništa drugo ne radim, kao da je to neki moj osobni izbor”, kaže Ana.

Rad od kuće nosi svoje izazove

Svima koji misle da rad od kuće nije “pravi rad”, Ana poručuje da je on zapravo i mnogo teži. Kad ste na poslu, nemate toliko distrakcija i znate kada idete doma i što morate raditi, a što ne. S druge strane, kada ste kod kuće, morate se natjerati početi raditi u okruženju na kojem niste naviknuti na rad.

ženska osoba sjedi ispred prijenosnog računala i pretražuje podatke
Ne moraju na posao: Sve više starijih radnika za mirovinu zarađuje kod kuće!

Rad od kuće nosi neke benefite, ali Ana kaže da joj uistinu nije lako vidjeti ukućane kako idu na plažu i odmaraju se, dok ona mora sjediti u nerijetko neudobnom položaju na mjestu koje nije predviđeno za rad – i raditi.

“Rad od kuće je možda jednostavniji po pitanju uštede vremena na prijevoz, ali je svakako izazovniji po pitanju produktivnosti”, zaključuje Ana.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap