Referendum? Tražit će ocjenu ustavnosti ili sami mijenjati zakon, poznato i kada

Jasmina Grgurić
14. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nakon što su sindikati uspjeli prikupiti nevjerojatnih više od 600 tisuća potpisa građana, već idući dan počelo se nagađati o daljnjem tijeku događaja. Opcija je nekoliko, a iako je ministar uprave Lovro Kuščević rekao kako potpise zbog njihova velikog broja možda neće ni provjeravati, premijer Andrej Plenković nije bio toliko dobrohotan pa je naglasio da će Sabor o svemu odlučivati kada stignu potpisi, među ostalim i hoće li tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Mladen Novosel Snimak zaslona (HRT)

Iz vrlo suzdržane, ali jasne izjave premijera Plenkovića, da se naslutiti da bi Sabor ipak mogao tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja inicijative “67 je previše”. Mišljenja su podijeljena i dok jedni smatraju da je pitanje u skladu s Ustavnom, drugi pak ne dijele takvo mišljenje.

Utjecaj na proračun kao mogući argument

Naime, i Vlada je za vrijeme prikupljanja potpisa uložila milijune kuna kako bi kroz skupe reklamne spotove na televiziji upozorila da će, ukoliko referendum prođe, dugoročne posljedice biti teške 45 milijardi kuna. Upravo bi takav utjecaj na proračun mogao poslužiti Ustavnom sudu kao argument, a mijenjanjem zakona ušlo bi se i u ovlasti zakonodavne vlasti.

Novosel otkrio jesu li se poslužili trikom kada su rekli da nemaju dosta potpisa

Druga opcija je da Vlada sama uvrsti predložene izmjene u Zakon o mirovinskom osiguranju, a treća da se raspiše referendum.

No, u svemu je ključan i vremenski faktor bavljenja s ovim pitanjem, jer se bliže europarlamentarni izbori.

Dok ne završe izbori za zastupnike u Europskom parlamentu, Vlada neće poduzimati ništa u vezi sa sindikalnom referendumskom inicijativom niti će se o njoj izjašnjavati. Procedura provjere potpisa Vladi daje i vremena da ne povlači nikakve političke poteze koji bi joj mogli donijeti negativne bodove. Takvo tumačenje za Jutarnji list dao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel.

Pokušaj opstrukcije bio bi kontraproduktivan

“Bilo kakav pokušaj opstrukcije referenduma za Vladu bi bio kontraproduktivan, i zato do održavanja izbora za Europski parlament ne očekujem da će išta činiti” – rekao je Novosel.

Novosel je još jednom odbacio prozivke o političkim kontacijama referenduma, naglasivši kako si političke stranke čiji su volonteri sudjelovali u prikupljanju potpisa ne mogu prisvajati zasluge za uspjeh referendumske inicijative. Upravo se SDP pohvalio svojim članovima. Sindikalist je napomenuo da je takva promocija kontraproduktivna te da su kao volonteri sudjelovali i članovi HDZ-a, ali kao građani, pri čemu se stranačka obilježja nisu smjela koristiti.