Novosel otkrio jesu li se poslužili trikom kada su rekli da nemaju dosta potpisa

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Kada su sindikati u ponoć sa subote na nedjelju objavili da imaju više od 600 tisuća potpisa, začudili su sve skeptike. Razlog čuđenju svakako je bio i taj što su svega tri dana prije same završnice iznijeli nedovoljnu brojku od 306.744 potpisa, što znači da im je nedostajalo gotovo 70 tisuća do potrebnih 373.568. Mnogi su odmah zaključili da se radilo o triku, a je li bilo tako komentirao je sindikalist Mladen Novosel.

Foto: Mladen Novosel/Snimak zaslona N1

Po za sada vrlo uspješnom završetku sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”, Mladen Novosel komentirao je da potpisa nije previše te da bi bili sretniji da su građanima u svim krajevima Hrvatske omogućili da učine isto. No, jednostavno ni tisuće volontera nisu bile dovoljne kako bi se pokrio baš svaki dio Hrvatske. Ipak, nada se da će svi oni izaći na referendum.

“Mi nismo mogli znati u kojem trenutku je koliko potpisa dano, to ćemo znati do kraja tjedna kad budu dostavljeni, kad prebrojimo… Bilo je evidnetno da smo prikupili znatno iznad 600.000. Očekujemo da će taj broj biti i veći kad sve složimo” – rekao je gostujući u “Točki na tjedan” Televizije N1.

Teško je govoriti o triku…

Na pitanje je li poruka da skupljanje potpisa ne ide dobro, a koju su sindikati poslali prošlog tjedna, bila trik, odgovorio je da je teško govoriti o triku.

“U ta dva tjedna se doista svašta događalo. Nama je vrijeme jedan od ključnih čimbenika. Mi svi možemo biti na štandovima, ali ako nema građana na ulicama nema tko dati potpise. Vrijeme je bilo nemoguće, štandove je rušio vjetar, padala je kiša…” – pojasnio je Novosel.

Točan broj znat će za desetak dana, a loših scenarija se ne boji te ih smatra nemogućima s obzirom da broj prikupljenih potpisa znatno premašuje minimlanu brojku.

“Naravno da će naći dlaku u jajetu. Za jedan dio će sigurno reći da nije važeći, ali sigurno ga neće moći smanjiti toliko” – rekao je.

Žele referendum čak i ako Vlada povuče Zakon

Ključno je, dodaje, bilo i formuliranje referendumskog pitanja pa ni tu ne očekuje probleme s Ustavnim sudom. Očekuje pak da se referendum provede tijekom rujna, prije predsjedanja Hrvatske EU-om.

Da će Vlada povući zakon, kao što se događalo i ranije, također smatra nemogućim.

“Ovog puta to nije moguće. Prije se radilo o prijedlozima zakona. Sada imamo zakon. Ova Vlada je zakon donijela, mi tražimo promjenu nekih uvjeta tog zakona. Rušimo samo ono što je bitno. Očekujemo da se referendum provede, on se mora provesti. I kad bi Vlada donijela odluku o povlačenju zakona, mi bi inzistirali na provođenju referenduma. Građani su svoj potpis dali kako bi oni odlučili, a ne da Vlada odlučuje” – zaključio je Novosel gostujući u Točki na tjedan.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap