Kuščević: ‘Možda nećemo ni provjeravati potpise’ Premijer: ‘Sabor će odlučiti’

Jasmina Grgurić
13. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nakon što su sindikati objavili da imaju više od 600 tisuća prikupljenih potpisa, premijer Andrej Plenković rekao je da poštuje referendumsku inicijativu te da će o njoj Hrvatski sabor odlučivati nakon što mu budu predočeni prikupljeni potpisi građana za raspisivanje referenduma.

Andrej Plenković, Lovro Kuščević Foto/Snimak zaslona

“Ja respektiram referendumsku inicijativu, i ovu i svaku drugu. Kada se donesu potpisi, tada će Sabor o toj temi odlučivati dalje” – rekao je Plenković te dodao da će Sabor odlučivati i o onome od čega svi najviše strahuju, traženju ocjene ustavnosti od Ustavnog suda.

Ministar uprave Lovro Kuščević je rekao pak da ga brojka ne iznenađuje i da je očekivao da će biti oko 600.000 potpisa. Zbog njihovog velikog broja, dodao je, možda neće ni biti potrebna provjera njihove ispravnosti, ali o tome će odlučiti Sabor.

“Ako Sabor zatraži provjeru, onda će Vlada vjerojatno ponovno obvezati Ministarstvo uprave da provjeri potpise, ali ovaj put nećemo provjeravati svaki potpis, jer broj prikupljenih potpisa značajno premašuje broj potrebnih, pa bi se išlo na provjeru metodom slučajnog uzorka” – rekao je Kuščević za Večernji list.

Predloženi Zakonu o referendumu, koji čeka javno savjetovanje, predviđa da neće biti potrebna provjera potpisa u slučajevima kada ih je puno više od potrebnih, kao što je sada. Kuščević je potvrdio da je na Saboru hoće li zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja. Dodao je i da je moguće da Vlada povuče mirovinsku reformu,  ali da je bolje da se održi referendum pa “neka narod odluči što želi”.

 

Kuščević: ‘Možda nećemo ni provjeravati potpise’ Premijer: ‘Sabor će odlučiti’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap