Građani rekli svoje: Više od 600 tisuća ne želi ovakvu mirovinsku reformu

Jasmina Grgurić
12. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Kada su prije samo nekoliko dana rekli da im nedostaje gotovo 70 tisuća potpisa, nitko nije mogao vjerovati da će sindikati doista i uspjeti. Ne samo da su uspjeli, nego su za svaki slučaj sakupili gotovo dvostruko više od potrebnog, preko 600 tisuća imena i prezimena. Taktika pred samu završnicu ili ne, ovakvu impozantnu brojku bit će nemoguće ignorirati. Po svemu sudeći, građani će na referendumu imati prilike odlučiti što misle o mirovini sa 67 godina, ali i ostalim zakonskim odredbama Pavićeve mirovinske reforme.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Unatoč više milijuna “teškoj” Vladinoj protureferendumskoj kampanji, točno u ponoć sindikati su objavili da su zahvaljujući volonterima i građanima uspjeli prikupiti više od 600 tisuća potpisa.

“Inicijativa ’67 je previše’ je uspjela. Prema podacima koji su pristigli prije dva sata, a oni stižu i stizat će i dalje kroz cijeli tjedan, prikupili smo više od 600 tisuća potpisa. Zahvaljujemo se svim građanima koji su nam dali svoj potpis, zahvaljujemo se mladima i umirovljenicima. Moram to reći, ljudi su tražili naše štandove, umirovljenici su sa drhtavim rukama potpisivali. I mladi i stari shvatili su koliko je ovo važno za sve nas” – rekla je glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, Mirela Bojić.

Na ruku im nije išlo ni ružno vrijeme pa su volonteri stajali po kiši, jer je svaki potpis bio važan, što se na kraju odrazilo i na brojke. No, da građani nisu prepoznali važnost referendumskih pitanja, ništa se ne bi dogodilo.

“Ovime se omogućilo da hrvatski građani izađu na referendum i izaberu ono što je za njih bolje, a ne nešto što im se nameće. Želimo da ovo bude primjer da hrvatski građani mogu napraviti promjenu i dići svoj glas, jer 600 tisuća potpisa puno govori” – rekla je Bojić i pustila simbolički balon s brojkom 67 da “odleti i više se nikada ne vrati”.

Prvu korekciju potpisa, kažu iz sindikata, napravit će prvo oni sami kada im do kraja tjedna dođu sve liste, nakon čega će se uputiti u Hrvatski sabor.

Opstrukcije se, kažu, u Hrvatskoj uvijek mogu očekivati, ali nijedna Vlada ne može i ne smije ignorirati ovakvu brojku.

“Građani su ovako velikom brojkom zapravo rekli da ovakvu mirovinsku reformu ne žele” – zaključili su sindikati.